Ce cred vorbitorii de limbă rusă despre integrarea R. Moldova în UE? Opinia expertei WatchDog, Tatiana Cojocari
Tot mai mulți cetățeni vorbitori de limbă rusă din Republica Moldova sprijină aderarea țării la Uniunea Europeană. O analiză publicată de experta WatchDog, Tatiana Cojocari, doctor în sociologie, arată că, în pofida unor legături culturale și istorice puternice cu Federația Rusă, acest grup devine din ce în ce mai deschis către o integrare în UE a țării noastre.
Conform datelor sondajului CBS-Axa din septembrie 2024, realizat la comanda Comunității WatchDog.MD, dintre toți respondenții chestionați, 21% au ales să răspundă întrebărilor în limba rusă – adică un procent care corespunde în mare parte cu ponderea vorbitorilor de limbă rusă din țară.
Dintre aceștia, 34% susțin ferm integrarea în UE, iar alți 6% sunt indeciși. Altfel spus, în ciuda afirmațiilor constante că vorbitorii de limbă rusă tind să aibă un grad de simpatie mai mare față de Federația Rusă dat fiind legăturile culturale cu această țară, iată că aproape 40% dintre toți vorbitorii de limbă rusă tind către o integrare în UE a Republicii Moldova, arată analiza WatchDog.
Potrivit sursei, circa jumătate dintre toți vorbitorii de limbă rusă (49%) consideră Referendumul Republican Constituțional de pe 20 octombrie ca fiind un exercițiu democratic care contează pentru integrarea europeană a țării, iar fiecare al șaselea respondent vorbitor de limbă rusă crede că referendumul este organizat la momentul potrivit și că oamenii, nu politicienii, trebuie să se pronunțe privind direcția de politică externă a țării.
„Nu atât educația, valorile sau vârsta sunt factorii care determină grupul persoanelor vorbitoare de limbă rusă să sprijine integrarea Republicii Moldova în UE, ci mai degrabă situația economică din țară și conștientizarea faptului că Republica Moldova nu poate deveni o țară mai bună pentru cetățenii săi de una singură”, consideră experta Tatiana Cojocari.
Conform recensământului din 2014, în Republica Moldova există circa 21% vorbitori de limbă rusă. Acest număr include etnii diferite precum moldoveni, ucraineni, găgăuzi, ruși și bulgari. Persoanele cu vârsta cuprinsă între 45 și 60+ ani reprezintă 2/3 sau circa 67% din toți vorbitorii de limbă rusă din Republica Moldova.