Cultură

Expoziție dedicată regretatei Leonida Lari la Muzeul Național al Literaturii Române

Muzeul Național al Literaturii Române găzduiește în aceste zile o expoziție dedicată scriitoarei Leonida Lari, care la 26 octombrie ar fi împlinit 75 de ani. Expoziția poartă genericul unui vers dintr-o poezie a regretatei poete. Expoziția aduce în prim-plan viața și opera Leonidei Lari, prin intermediul unor colecții valoroase de cărți, manuscrise, documente, fotografii și lucrări de artă plastică.

Muzeul Național al Literaturii Române
Sursa: Muzeul Național al Literaturii Române

Expoziția dedicată Leonidei Lari a permis celor prezenți să descopere contribuțiile sale literare și culturale, precum și rolul său în mișcarea pentru identitatea națională.

„O expoziție în memoria Leonidei Lari. O poetă de un caracter aparte, care a oprit tancurile sovietice atunci, înainte să cadă imperiul, și o poetă de care avem nevoie astăzi, când se pare că tancurile sunt pornite spre noi, a declarat directoarea Muzeului Național al Literaturii Române, Maria Șleahtițchi.

Un exponat deosebit a fost mașina de scris la care au fost dactilografiate primele materiale cu grafie latină pentru revista „Glasul", precum și ziarele „Glasul" și „Glasul Națiunii" și primele cărți publicate.

*„Am fost colegi în Congresul deputaților din URSS, atunci când Leonida Lari era poate unica doamnă de care se temea Gorbaciov. Ea venea cu replici dure și pline de adevăr. Vorbea despre ocupația Basarabiei, vorbea despre faptul că noi niciodată n-am semnat niciun fel de tratate unionale, că rușii n-au niciun drept asupra acestui pământ”, spune Ion Hadârcă.

Am cunoscut-o în anii 80. Un extraordinar poet, filosof, mistic și apoi, bineînțeles, Leonida Lari a anului 89, cea de purtător de steag al Renașterii Naționale și bineînțeles luptătoare”, a declarat Alexandru Corduneanu.

La eveniment a fost prezent și soțul regretatei Leonida Lari, Mihai Iorga.

„A fost mamă, a fost poetă, a fost Om. Când a fost nevoie, nu doar Leonida, dar mulți scriitori, și nu numai scriitori, au luat atitudine. La vremea ceea nu era ușor, și familia a simțit, a simțit și ea, dar a avut forța necesară.”

Participanții la eveniment i-au adus un omagiu Leonidei Lari, evocând impactul său asupra literaturii și culturii naționale.

„O poetă absolut fascinantă, Leonida Lari care, dincolo de opera sa literară, este un excepțional model de luptă pentru valorile noastre identitare românești, luptă a unei femei care a fost mamă, soție, a avut trei copii de crescut”, a declarat directoarea ICR „Mihai Eminescu”, Monica Babuc.

„A deșteptat conștiința națională, când apărea la tribună la diferite mitinguri. Era un fel de, cum zicea Mihai Cimpoi, "Jana D'Arc". Într-adevăr, stăpânea cu versul ei mulțimea și o aprindea. A fost o mare poetă care a cultivat o poezie inconfundabilă”, spune doctorul habilitat Alexandru Burlacu.

Leonida Lari s-a născut pe 26 octombrie 1949 în satul Bursuceni, raionul Sângerei. Regretata poetă și luptătoare pentru identitatea națională a încetat din viață pe 11 decembrie 2011 și este înmormântată la Cimitirul Central din Chișinău.

Citește mai mult