Social

Ajutor financiar pentru familiile cu copii cu dizabilități severe. Ce spun oamenii

Copiii cu dizabilități severe din țara noastră vor beneficia de un nou pachet de sprijin elaborat cu ajutorul partenerilor de dezvoltare ai Republicii Moldova. Potrivit Ministerul Muncii și Protecției Sociale, de acest program vor beneficia peste 5.500 de familii, fiecare urmând să primească o plată unică de 3.000 de lei. Măsura vine ca un sprijin esențial pentru aceste familii, subliniind angajamentul autorităților de a îmbunătăți condițiile de viață ale persoanelor cu dizabilități. Cu toate acestea, pentru unele familii această sumă nu este suficientă pentru a acoperi costurile necesare îngrijirii copiilor cu dizabilități.

Natalia Pinceva are o fiică de 12 ani - Alexandra, care suferă de sindromul Down în formă ușoară. Femeia a născut-o la 39 de ani, iar despre acest sindrom a aflat după naștere. Natalia spune că deși i-a fost greu, a început să se obișnuiasă. A fost la un centru, unde a aflat mai multe informații despre sindrom și a învățat cum să îngrijească corect astfel de copii.

„După analize ni s-a spus că se va naște un asemenea copil, eu desigur nu am fost de acord cu aceasta. Nici la utrasonografie când m-au verificat, nu au spus că văd abateri”, a povestit Natalia.

Alexandra învață la o școală obișnuită și se împacă destul de bine cu alți copii. Îi place să cânte și frecventează un cerc de teatru alături de alți copii cu dizabilități. Natalia spune că anul trecut nu a primit compensații, însă primește o pensie socială de trei mii de lei. Acest nou pachet de sprijin este mic, spune Natalia, însă le va fi de ajutor, ținând cont de greutățile pe care le are.

„Ei toți au picioarele plate și le trebuie gimnastică, masaj. Ajutorul de trei mii de lei se duce pe chiria apartamentului, nu am apartament propriu. Medicamentele, dacă înainte un medicament pentru dezvoltare era patru sute de lei, acum este mai scump. Dacă ar fi în fiecare lună, mi-ar fi mai ușor să achit pentru apartament și să adun pentru medicamente”, a spus mama Alexandrei.

Iar Tatiana Talpa are o fiică ce suferă de paralizie cerebrală infantilă încă de la naștere. Primele simptome le-a observat atunci când fata ei Natalia nu se dezvolta cum trebuie.

„Sigur a fost stres, dezorientare că nu știam cum, eram tânără, 22 de ani, și pentru mine era o situație, nu știam cum o să mă descurc și ce urmează și cum se poate de reabilitat”, a povestit Tatiana.

Femeia spune că, pe lângă medicamente, fata ei are nevoie de terapie. Femeia este angajată ca asistent personal pentru fiica ei și primește două mii și ceva de lei. Pe lângă aceasta are un salariu minim. Chiar și așa spune că se descurcă destul de greu.

„Ca să mergi la o reabilitare kinetoterapeutică, masaj, bazin, necesită bani, bani mari, deoarece gratis până când nu am găsit. Ar fi bine, sigur mai majorat și nu unică, dar când vine perioada rece să fie lunar, mult ne bate la buzunar perioada rece”, a spus femeia.

În luna decembrie 2023, familiile cu copii cu dizabilități severe, de asemenea, au beneficiat de o plată unică din partea Guvernului și a partenerilor de dezvoltare ai țării.

Citește mai mult