Ambasador, despre aprovizionarea cu gaze naturale în regiunea transnistreană: „UE este în dialog continuu cu Guvernul de la Chișinău”
Uniunea Europeană este în dialog continuu cu Guvernul Republicii Moldova în ceea ce privește problema aprovizionării cu gaze naturale în regiunea transnistreană, dar este important ca Guvernul să aibă acest plan de rezervă. Astfel a comentat ambasadorul Uniunii Europene la Chișinău, Janis Mazeiks, în cadrul Forumului de Integrare Europeană a Republicii Moldova.
„E important ca Guvernul să aibă acest plan de rezervă. Din ceea ce am auzit, R. Moldova și Guvernul au un asemenea plan de rezervă. Din punct de vedere tehnic, este evident că R. Moldova are o situație mult mai bună decât câțiva ani în urmă, dat fiind faptul că există posibilități de-a asigura ca cetățenii să fie asigurați cu aceste livrări. De asemenea, există posibilități tehnice să asigurăm livrări de gaze în regiunea transnistreană. Totuși, este o problemă care trebuie să fie discutată de Guvernul Republicii Moldova și Guvernul este implicat în aceste discuții. Ministrul Energiei a plecat la Sankt Petersburg pentru a discuta aceste probleme. Din acest motiv, credem că putem fi mai liniștiți”, a menționat Janis Mazeiks.
Ambasadorul consideră că nu va fi necesar să se implice în acest sens Uniunea Europeană: „Desigur că în trecut țara s-a confruntat cu foarte multe preocupări și încercăm să susținem țara, dar așteptarea noastră și speranța noastră este că de data aceasta nu va fi necesar să ne implicăm. Sunt mai multe motive din ce cauză nu trebuie să existe o astfel de neliniște, deoarece există acest plan de rezervă și asta este un lucru pozitiv”.
Menționăm că ministrul Energiei, Victor Parlicov a plecat la Sankt Petersburg, Rusia, unde a purtat negocieri cu reprezentanții „Gazprom”. Principalul subiect al discuțiilor este asigurarea regiunii transnistrene cu gaze naturale, începând cu 1 ianuarie 2025 și posibilitatea de a livra gaze naturale pe rute alternative dacă va fi sistat tranzitul prin Ucraina.
Vizita ministrului Energiei la Sankt-Petersburg pentru discuții cu reprezentanții concernului rus Gazprom, în contextul riscului de întrerupere a tranzitului gazelor prin Ucraina de la 1 ianuarie 2025, era nu doar necesară, ci și previzibilă, a declarat vicepremierul pentru reintegrare, Oleg Serebrian. Oficialul a declarat, într-un interviu pentru Moldova 1, că discuțiile se desfășoară „în interesul cetățenilor Republicii Moldova”, or o eventuală întrerupere a tranzitului ar putea declanșa o criză umanitară care va afecta, în consecință, cetățenii de pe ambele maluri ale Nistrului.