Externe

Expert: UE nu vrea să pedepsească poporul georgian, însă guvernarea vinovată de derapaje democratice trebuie sancționată

Georgia ar putea să se confrunte cu o criză politică similară celei de acum patru ani, în urma alegerilor parlamentare, după ce opoziția a acuzat fraude și nu a recunoscut legitimitatea scrutinului, susține Angela Grămadă, președinta Asociației „Experts for Security and Global Affairs”. Experta observă că, după blocarea asistenței financiare pentru diverse programe din Georgia, Uniunea Europeană ar putea lua în considerare suspendarea regimului liberalizat de vize, iar liniile roșii pentru UE ar însemna pierderea investițiilor în democrație în Europa de Est și Caucazul de Sud.

Experta în politică externă susține că în Georgia se repetă același scenariu de acum patru ani.

„Avem foarte multe fraude sau încercări de a influența rezultatul alegerilor de către ”Visul Georgian”, documentate de către observatorii naționali și internaționali. Văzând presiunea, cetățenii s-au organizat în acțiunea „Votul meu” ce a permis observatorilor să documenteze acele scheme care s-au făcut asupra actorilor politici, ONG-urilor, reprezentanților mass-media și au influențat scorul final în favoarea ”Visului Georgian”. Rezultatul se știa anticipat. Ipotezele despre fraudarea alegerilor erau evidente și nu era nevoie să se aștepte închiderea secțiilor de vot.”

Angela Grămadă susține că societatea georgiană își apără dreptul la vot și libertatea de exprimare în stradă, iar cei care se fac vinovați de aceste derapaje democratice trebuie sancționați.

„Această masă care a ieșit în stradă se poate autoorganiza eficient, însă presiunea pe liderii opoziției este una extraordinar de mare. Dacă vor ceda și vor prelua mandatele de deputat, ar însemna sfârșitul carierei lor politice. Societatea georgiană are un lider pe care se poate baza - președinta Salome Zurabișvili. Cetățenii nu au altă opțiune decât să stea ferm.”

Potrivit expertei, Uniunea Europeană nu vrea să pedepsească poporul georgian, iar dacă va recurge la această ultimă decizie de a lipsi cetățenii georgieni de a călători liber, atunci vor exista multe consecințe.

„Majoritatea organizațiilor internaționale au scos în evidență încălcări și presiuni împotriva societății civile și împotriva partidelor de opoziție și au sugerat autorităților guvernamentale că vor urma consecințe ce vor afecta dialogul bilateral sau multilateral pe care îl are Georgia cu state partenere. Nu știu ce va lua drept decizie Comisia Europeană, pentru că deja este blocată asistența financiară pe diferite programe și proiecte care urmau să fie implementate în Georgia. Nu știu care ar putea să fie limita sau liniile roșii pe care și le permite Uniunea Europeană în acest moment, pentru că asta ar însemna să piardă o parte din investiția în democrație sau investiția în instituții democratice în Europa de Est și Caucazul de Sud.”

Comisia Electorală din Georgia a anunțat astăzi că începe renumărarea voturilor în 14% din secțiile de votare, după ce opoziția proeuropeană a acuzat partidul de guvernământ, „Visul Georgian”, de fraudă și că „a furat" alegerile legislative și direcționează țara spre Moscova, și nu spre UE. Președinta Salome Zurabișvili a denunțat metode de fraudă „sofisticate", asemănătoare cu ceea ce se practică în Rusia. Zeci de mii de oameni au ieșit la proteste după ce Comisia Electorală din Georgia a anunțat că partidul de guvernământ a câștigat alegerile cu 54 la sută din voturi. Cele patru partide de opoziție, care au acces în parlament, au anunțat că se dezic de mandate.

Citește mai mult