Ion și Doina Aldea-Teodorovici, comemorați la Chișinău
Marii artiști ai neamului, Ion și Doina Aldea-Teodorovici, au fost comemorați marți, 30 octombrie, la 32 de ani de la trecerea în eternitate. Cu această ocazie, în scuarul care le poartă numele, la monumentul „Recviemul Dragostei", a avut loc un eveniment, la care au participat oameni de cultură, cetățeni și familia celor doi artiști. Manifestarea, încărcată de emoție și recunoștință, a adus un omagiu interpreților care au lăsat o amprentă profundă în cultura și istoria țării.
„Au trecut 32 de ani, dar parcă mai ieri s-a întâmplat. Eu țin minte foarte bine această zi tristă, această veste zguduitoare, care pur și simplu i-a uluit pe toți. Toată țara a fost cutremurată de această veste. Dar parcă nu se simte această distanță de 32 de ani, deoarece Ion și Doina sunt mereu în preajmă prin fotografii, prin documentare, cronici, concursuri și, bineînțeles, prin creația lor, atât de măreață și creația care ne cheamă spre libertate, demnitate și valori adevărate”, a declarat Svetlana Bivol, președinta Uniunii Muzicienilor din Republica Moldova.
„Cu Ion și cu Doina ne-am cunoscut foarte bine, am fost în repetate rânduri la ei în ospeție, discutam problemele muzicale. Pentru mine nu are cine îl înlocui, așa cum a fost el, era un om deschis, foarte deschis, așa era firea lui și farmecul lui era în felul acesta”, a spus Liviu Știrbu, artist.
„Când vă văd pe voi alături de mine, îmi închipui că și Doina și Ion sunt alături pentru că au plecat prea mult tineri. Îmi aduc aminte primii ani, de la Ratuș cum veneau bătrânii și făceau parastasuri la cimitir pentru Doina și Ion și când îmi spuneau: Când aud că în Piața Marii Adunări Naționale cântă Doina și Ion, pe jos venim, oare asta nu îți face inima de mamă să iasă din piept”, a menționat Eugenia Marin, mama Doinei Aldea-Teodorovici.
„Inima mea e fericită pentru că în fiecare an suntem aici să ne amintim de părinții mei, Ion și Doina. Probabil, este și o blagoslovire și, bineînțeles, și o dramă. Încercăm mereu chiar și cu aceste pomeniri, să ducem mai departe flacăra românismului, flacăra dragostei dintre Ion și Doina. Au trecut 32 de ani de când nu mai sunt printre noi, dar noi mai descoperim piese, pentru că Dumnezeu i-a dăruit tatei atâta putere de muncă în cei 38 de ani, cât nu avem mulți dintre noi. Așa că să trăim, să îi pomenim, să veniți pentru Ion și Doina, pentru că suntem datori să fim alături de ei, așa cum au fost ei alături de noi până în ultimul drum”, a declarat Cristofor Aldea-Teodorovici, fiul Doinei și al lui Ion Aldea-Teodorovici.
Și mai mulți cetățeni au adus un omagiu celor doi cântăreți care au rămas în memoria oamenilor drept voci de aur ce au definit o epocă și au însuflețit generații întregi.
„Sigur că Ion și Doina Aldea-Teodorovici sunt o comoară a națiunii noastre, îi cunosc de când eram copil mic, despre tragedia care s-a produs. Ei au rămas în memorie ca limba noastră cea română”;
„Știm că au fost doi oameni deosebiți, doi oameni ai artei, ai dorinței de libertate. Toate piesele sunt deosebite, nu există o piesă anumită favorită și ne bucurăm că există longevitatea acestor piese”.
Cei doi artiști, cunoscuți pentru melodiile patriotice care au inspirat lupta pentru limba română și idealul unirii, au decedat în noaptea de 29 spre 30 octombrie 1992, în urma unui accident rutier, în apropiere de localitatea Coșereni din România, în timp ce se întorceau la Chișinău. Doina și Ion Aldea-Teodorovici sunt cunoscuți pentru melodiile lor patriotice, precum „Suveranitate" și „Pentru ea", dedicate idealurilor naționale și limbii române. Prin muzica lor, au amplificat mișcarea de eliberare națională, devenind voci emblematice ale unirii cu România.