LIVE TEXT // Curtea Constituțională examinează rezultatele referendumului. Ședința are loc pe fundalul unui protest
Curtea Constituțională (CC) s-a întrunit în ședință pentru a examina rezultatul referendumului republican constituțional din 20 octombrie. În paralel, un grup de protestatari, simpatizanți și membri ai Partidului Comuniștilor, au pichetat sediul Înaltei Curți. S-au alăturat protestului și deputați afiliați echipei fugarului Ilan Șor, condamnat în dosarul „Frauda bancară”. „Respectați Constituția!”, scandează manifestanții.
Voronin și Caraman nu au fost admiși la ședința Curții
Curtea Constituțională a respins, după aproape o oră de deliberări, cererea prin care deputații comuniști Vladimir Voronin și Diana Caraman solicitau să fie admiși ca participanți la ședința plenară în care judecătorii Înaltei Curți examinează rezultatele referendumului.
Cererea privind renumărarea voturilor, depusă de comuniști în calitate de participanți la referendumul din 20 octombrie, va fi examinată de Curtea Constituțională în contextul sesizării CEC referitoare la confirmarea rezultatelor plebiscitului, a informat Domnica Manole.
„Este decizia plenului CC, va rog să respectați această decizie”, a conchis președinta CC.
Curtea Constituțională, în deliberări. Urmează să decidă dacă Caraman și Voronin participă la ședință
Curtea Constituțională examinează necesitatea participării deputaților Blocului Comuniștilor și Socialiștilor (BCS) la ședința privind confirmarea rezultatelor referendumului. Diana Caraman a subliniat că prezența lor este esențială, având în vedere sesizarea depusă recent la Curte.
„Avem dovezi concrete privind legalitatea și încălcările comise în timpul campaniei electorale. Considerăm că aceste probe sunt esențiale”, a declarat Caraman.
„Ați depus în adresa Curții, pe 29 octombrie și ieri, o sesizare în care ați invocat presupusele încălcări. Documentele au fost distribuite tuturor judecătorilor și urmează să fie analizate.”
Membrii Curții s-au retras în deliberări pentru a decide asupra necesității prezenței deputaților Voronin și Caraman la ședința Înaltei Curți.
Curtea Constituțională a început examinarea rezultatelor referendumului
Judecătorii Curții Constituționale s-au reunit în ședință plenară pentru a examina sesizarea cu privire la confirmarea rezultatelor referendumului constituțional din 20 octombrie. La ședință participă conducerea Comisiei Electorale Centrale, precum și deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, Diana Caraman și Vladimir Voronin.
Comuniștii și partide afiliate lui Șor protestează la Curtea Constituțională
Ședința Curții Constituționale (CC) este pe cale să înceapă, pe fundalul unui protest organizat de Partidul Comuniștilor, la care participă inclusiv foști candidați la alegerile prezidențiale care ar fi susținuți de fugarul Ilan Șor. Mulțimea scandează lozinci precum „Jos dictatura!” și „Jos decizia Curții!”.
„Noi înțelegem foarte bine că CC are zece zile pentru a răspunde CEC-ului privind recunoașterea rezultatelor, ei se grăbesc ca astăzi, maxim mâine, să adopte decizia cu care Maia Sandu să iasă în al doilea tur”, a declarat Diana Caraman, deputată BCS.
„Eu cred că acesta e numai un început pentru tot dezastrul acesta care are loc astăzi în Moldova și se prelungește atâția ani de zile. Nu mai poate fi răbdat de cetățeni. Ne așteaptă o iarnă foarte grea, o iarnă foarte complicată, o iarnă cu sărăcie, o iarnă cu nevoi. Noi toți trebuie să fim uniți”, a declarat Vladimir Voronin, deputat BCS, președintele Partidului Comuniștilor.
Printre protestatari se regăsesc și membri ai partidelor afiliate lui Ilan Șor, inclusiv deputați neafiliați din echipa acestuia. La protest participă și Victoria Furtună, fost procuror anticorupție și fost candidat la președinție. Aceasta a acuzat autoritățile că ar fi falsificat rezultatul referendumului și a făcut apel la judecătorii CC să ia o decizie „în favoarea poporului”.
Amintim că socialiștii au anunțat în ajun că nu vor recunoaște rezultatele referendumului republican constituțional privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Formațiunea politică califică plebiscitul din 20 octombrie drept „ilegal” și susține că ar încălca „grav” legea supremă a țării, Codul electoral și recomandările Comisiei de la Veneția. Contactată pentru un comentariu, purtătoarea de cuvânt a Comisiei Electorale Centrale (CEC), Rodica Sîrbu, a declarat pentru „Teleradio-Moldova” că autoritatea electorală nu comentează declarațiile politice.
Amintim că cetățenii au fost chemați pe 20 octombrie la vot pentru a-și alege viitorul președinte și pentru a participa la referendumul republican constituțional privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană și să răspundă la întrebarea: „Susțineți modificarea Constituției în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană?”.
Potrivit datelor prezentate de Comisia Electorală Centrală (CEC), la urne s-au prezentat 50,72 la sută dintre alegători. Din numărul total de peste un milion 488 de mii de voturi valabil exprimate, pentru opțiunea DA au votat 50,35 de procente, iar pentru opțiunea NU - 49,65 la sută.
Potrivit Codului electoral, hotărârea supusă referendumului republican se consideră adoptată dacă pentru ea au votat majoritatea cetățenilor care au participat la plebiscit. Astfel, aceasta se publică într-o ediție specială a Monitorului Oficial al Republicii Moldova. Data adoptării hotărârii se consideră ziua desfășurării referendumului republican și intră în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial sau la data indicată în ea.