Expert în așteptarea deciziei CC: Cel mai probabil referendumul va fi validat
Ingerința menționată de Partidul Comuniștilor se referă la participarea semnificativă a diasporei la referendum, iar Curtea Constituțională (CC) nu a acceptat aceste probe, afirmă Andrei Curăraru, expert în politici publice și securitate la Organizația WatchDog. Într-un interviu acordat postului Moldova 1, analistul anticipează că plebiscitul pentru modificarea Constituției în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană va fi validat.
„Referendumul poate fi declarat invalid dacă acele elemente de fraudare ar fi modificat esențial opțiunea, or, din informațiile pe care le vedem și în spațiul public și ceea ce raportează poliția și procuratura, influență a fost pentru opțiunea NU. Respectiv, orice tip de ingerință pe care a încercat să o raporteze Partidul Comuniștilor a fost legată de prezența masivă a diasporei la vot. Până la urmă, nici instanța de judecată în contencios nu le-a dat deocamdată câștig de cauză, nici Curtea Constituțională nu a admis aceste probe.”
Reprezentantul WatchDog susține că nu sunt premise pentru nevalidarea scrutinului. „Trebuie să așteptăm niște decizii juridice finale ca să vedem amploarea acestui proces. Ingerințe au fost, însă acestea n-au fost suficiente pentru referendum ca să influențeze acest scrutin. Logica este următoarea: dacă frauda afectează esențial rezultatul, atunci se anulează, dacă nu - se confirmă acest rezultat. Respectiv, cel mai degrabă acest scrutin va fi validat.”
Dacă va fi validat referendumul, textul Constituției va fi modificat. „În timp de 10 zile se publică în Monitorul Oficial hotărârea Curții Constituționale, este executorie imediat, adică trebuie să fie modificat și textul Constituției. De obicei, ar trebui să fie menționat că la publicarea în Monitorul Oficial sau imediat judecătorii să introducă respectiva sintagmă. Până la urmă, este o procedură mai mult tehnică. Este clar că din momentul pronunțării deciziei avem siguranța că această modificare va fi introdusă în Constituția Republicii Moldova.”
Se estimează că mai mult de 4000 de legi trebuie modificate pentru racordarea la acquis-ul comunitar. „Norma constituțională va face mai ușor să aprobăm acele principii, acele standarde europene. Astfel de modificări s-au făcut în mai mult de 10 state care au candidat pentru aderare la Uniunea Europeană. Un raport al Comisiei recent lansat, care vorbește despre faptul că perspectiva Republicii Moldova pozitivă, dacă ne facem temele acasă, ar putea să fie 2029, adică s-ar încadra în limita de 2030”, a conchis expertul.
Curtea Constituțională, întrunită în ședință, examinează rezultatul referendumuluirepublican constituțional din 20 octombrie. În paralel, un grup de protestatari, simpatizanți și membri ai Partidului Comuniștilor, au pichetat sediul Înaltei Curți, la care s-au alăturat și deputați afiliați echipei fugarului Ilan Șor, condamnat în dosarul „Frauda bancară”. La ședință participă conducerea Comisiei Electorale Centrale și deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor.
Partidul Socialiștilor nu recunoaște rezultatele referendumului republican constituțional privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană, califică plebiscitul din 20 octombrie drept „ilegal” și susține că ar încălca „grav” legea supremă a țării.
Amintim că pe 20 octombrie alegătorii au fost chemați la vot pentru a participa la referendumul republican constituțional privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană și să răspundă la întrebarea: „Susțineți modificarea Constituției în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană?”. În urma procesării a 100% din procesele-verbale, prezentate de CEC, pentru referendumul constituțional, 50,38% dintre alegătorii care au participat au răspuns „DA”, iar 49,62% au răspuns „NU”.
Pronunțarea hotărârii CC care va avea loc la ora 17:00, după care președinta CC, Domnica Manole, va susține un briefing.