Alegeri

INTERVIU // Ministrul ceh al Afacerilor Europene: Republica Moldova a făcut un progres imens, dar mai sunt „teme pe acasă”

Republica Moldova a făcut un progres imens în procesul de aderare la Uniunea Europeană. Totuși, este un proiect pe termen lung, iar cetățenii ar trebui să aibă răbdare și să nu aștepte rezultate imediate, a declarat ministrul ceh al Afacerilor Europene, Martin Dvořák, într-un interviu pentru Moldova1. Aflat la Chișinău, ministrul a participat la prezentarea unui lot de echipamente, donate IGSU de Serviciul de Stat de Salvatori și Pompieri din Cehia, și a avut mai multe întâlniri cu oficiali de la noi. Dvořák a felicitat Republica Moldova pentru rezultatele la referendum și a afirmat că va continua să sprijine ambițiile europene ale țării noastre, care vor depinde și de evoluțiile politice ulterioare.

Captură Moldova1
Sursa: Captură Moldova1

Moldova1: Tocmai am văzut rezultatele unui proiect implementat în Republica Moldova cu sprijinul Republicii Cehe (n.red. Donația de echipamente pentru IGSU). În acest context, cum apreciați, în prezent, colaborarea între cele două țări?

Martin Dvořák: Cred că tocmai am confirmat, în timpul acestei vizite, că Republica Cehă și Republica Moldova sunt foarte aproape una de alta. Destinele noastre sunt similare, pentru că am petrecut câteva decenii sub presiunea așa-zisului „frate mai mare” și sub presiunea unei stări de spirit imperiale. Acum încercăm să învățăm ce e libertatea și independența, pe care deja o avem, dar trebuie să o protejăm. Și asta e ceva ce putem să împărtășim, e ceea ce avem în comun și e ceea pe ce putem colabora.

Moldova1: În iunie, am discutat cu dvs. la Praga. Ne spuneați atunci că Republica Moldova nu este pregătită pe deplin să devină membră a UE, dar trebuie să avem răbdare. De atunci au fost lansate, oficial, negocierile de aderare și am avut un referendum. Peste 50% din cetățeni au spus DA Uniunii Europene. Care este opinia dvs. astăzi despre parcursul nostru european?

Martin Dvořák: Eu chiar îmi doresc ca Republica Moldova să-și atingă acest scop cât mai curând posibil. Dar, pe de o parte, țin să repet că e un proces lung și e necesar să fie bazat pe merit, să fie bazat pe reformele necesare ce trebuie realizate. La fel, e nevoie de o schimbare de gândire privind așteptările populației. Pentru că, în prezent, mă tem că oamenii se gândesc doar să aibă un Mercedes în garaj... asta se vorbește despre apartenența la UE. Dar e multă responsabilitate, multe „teme pe acasă”. Pe de altă parte, țin să felicit Republica Moldova pentru rezultatele la referendum. Totodată, cred că e un pas foarte important să vă valorificați viitoarele ambiții europene. Deci cred că ați făcut un pas important. Republica Moldova a făcut un progres imens. Ieri, a fost prezentat un raport al Comisiei Europene, care este foarte pozitiv în ceea ce privește evoluțiile din Republica Moldova și sper că veți continua în același ritm. Am discutat și cu viceprim-ministra Cristina Gherasimov, i-am transmis că așteptăm un progres real, anul viitor, privind deschiderea clusterelor și continuarea aceleiași căi.

Moldova1: Comisia Europeană a oferit ieri un șir de recomandări. Ce recomandări aveți dvs. pentru autoritățile de la Chișinău?

Martin Dvořák: Pot doar să repet recomandarea mea de bază: aveți răbdare și înțelegeți că este cu adevărat un proiect pe termen lung. Noi am așteptat decenii, poate chiar mai mult. Voi sunteți abia la începutul călătoriei. De altă parte, chiar apreciez cât de chibzuit și de repede munciți, progresați. Învățați din fiecare pas cerut de Comisia Europeană. Depinde de voi. Evident, sunteți într-un fel de așteptare a evoluției politice ulterioare și, desigur, nu e vorba doar de referendum, e vorba și de rezultatul alegerilor de săptămâna aceasta. Să sperăm că populația va fi destul de răbdătoare și să nu aștepte rezultate de îndată. Voi fi deschis să continui să sprijin pe cei care sunt proeuropeni și pro-democratici, pentru a fi menținuți la guvernare.

Moldova1: Știm că Cehia este în legătură cu liderii noștri. A cerut Chișinăul sprijinul Cehiei în vederea transpunerii acquis-ului comunitar?

Martin Dvořák: Noi facem tot posibilul. Suntem capabili, atât noi, cât și alți parteneri, să oferim consultație, expertiză, diferite tipuri de pregătire, ori să ne împărtășim experiența de acum 20 de ani. Asta e ceea ce facem și ce vom face în continuare.

Lucia Vieru

Lucia Vieru

Autor

Citește mai mult