Corespondență // Victoria Maiei Sandu, „o înfrângere pentru Kremlin”
Rusia este tot mai acuzată, de mai multe guverne, de un efort „masiv” în duminica trecută pentru a opri votul moldovenilor din străinătate. În ce măsură acest vot al diasporei era important poate fi văzut din cifre: cel puțin 300.000 de moldoveni din străinătate au venit la secțiile de votare deschise în ambasade și consulate, „un record istoric”, potrivit Comisiei Electorale Centrale, din totalul de 3,3 milioane de alegători înscriși pe liste. Fără voturile diasporei, Alexandr Stoianoglo ar fi putut poate câștiga cu aproape 51% din voturi. În acest timp, propaganda pro-rusă s-a ambalat insistând că sub Maia Sandu inflația a explodat și că acum sunt parade LGBT pe străzi, protejate de poliție. Dar propaganda și dezinformarea Kremlinului au acționat și în străinătate.
Șefa diplomației germane, Annalena Baerbock, a condamnat, astfel, luni, ceea ce a numit „o încercare masivă, coordonată” de a împiedica moldovenii din străinătate, în Germania și Marea Britanie, să voteze în al doilea tur al alegerilor prezidențiale.
Secțiile de votare din Frankfurt, în Germania, dar și în Liverpool și Northampton în Anglia, au fost vizate de false amenințări cu bombă „menite să stopeze procesul de vot”.
Luni, președintele SUA, Joe Biden, a salutat victoria Maiei Sandu drept o victorie pentru democrație și a spus că Rusia nu a reușit să submineze democrația în Moldova. „Rusia a eșuat”, a spus Biden.
Tot așa, șeful diplomației europene, Josep Borrell, a lăudat autoritățile moldovenești „ pentru desfășurarea cu succes a alegerilor, în ciuda interferențelor fără precedent din partea Rusiei, inclusiv în schemele de cumpărare a voturilor și dezinformarea” , adăugând că „ aceste încercări hibride au încercat să submineze instituțiile democratice ale țării și calea acesteia către UE”.
Președintele francez, Emmanuel Macron, a spus de asemenea că democrația a triumfat asupra tuturor ingerințelor și manevrelor. Într-un mesaj postat pe rețeaua «X» (fostă Twitter) în limba română, Macron a asigurat că „Franța va continua să fie alături de Moldova pe drumul său european”.
În perioada premergătoare primului tur de scrutin la alegerile prezidențiale, Comisia Europeană de la Bruxelles a propus un plan de creștere de 1,8 miliarde de euro pentru Moldova, cu scopul de a dubla dimensiunea economiei moldovenești în următorii 10 ani. Planul leagă ajutorul financiar (granturi și împrumuturi ieftine) de reforme, dar încă trebuie să fie aprobat de statele membre UE și parlamentul european, un proces de cinci sau șase luni.
Autor: Dan Alexe