Cultură

Vântul schimbării - expoziția care reflectă evoluția comunității artistice din țară

Un proiect inedit, o altfel de expoziție de artă a avut loc la Muzeul de Istorie a orașului Chișinău, cunoscut ca Turnul de Apă. Intitulată „Vântul schimbării”, aceasta oglindește evoluțiile prin care a trecut comunitatea artistică din țara noastră în perioada anilor 80-90 ai secolului trecut.

La proiectul „Vântul schimbării” a lucrat în ultimii ani Tatiana Fiodorova-Lefter, care studiază de mai bine de 15 ani perioada sovietică și fenomenele socio-culturale ale acelei epoci. Și-a propus să elucideze problemele legate de libertatea și identitatea din mediul artistic al anilor 80-90. A comunicat și a notat opiniile artiștilor care au activat atunci, mulți dintre ei fiind stabiliți peste hotare.

Pentru mine a fost interesant cum în perioada de schimbări artiștii au lucrat, au gândit. A fost importantă nu numai schimbarea, dar care a fost diferența când artistul a fost sovietic și care a fost diferența în perioada 90”, spune Tatiana Fiodorova-Lefter, coordonatoarea proiectului.

Unul dintre participanții la proiect spune că n-a fost adeptul artei oficiale.

Am trăit un timp la Sankt-Petersburg, unde erau alte expoziții organizate, ale nonconformiștilor, și, în felul acesta, eu m-am dezvoltat altfel”, a menționat artistul plastic Mihai Țăruș.

Și la Chișinău, spune artistul, era atunci o puternică mișcare de rezistență în artă: „Pornind de la maestrul Grecu, Rusu-Ciobanu, Sainciuc - care totuși făceau altă artă și asta era important, și asta a influențat societatea”.

Interesantă, în spiritul nonconformist al expoziției, a fost și performanța teatrală realizată în viziunea regizorală a Elenei Cușnir, în preajma Turnului de Apă.

Expoziția este foarte interesantă din punctul de vedere al cercetării trecutului, fenomenului artistic autohton, la nivelul sentimentelor, amintirilor, emoțiilor. Noi venim cu un ritual-performanță ce purifică imaginar trecutul”, a declarat Elena Cușnir.

Aici facem cunoștință nu doar cu produsul final, dar cu procesele de creație, cu această comunicare între pictori, între artiștii contemporani care au vrut această schimbare”, menționează directoarea Muzeului de Istorie a orașului Chișinău, Valeria Suruceanu.

Această informație este ca o bibliotecă. Colectăm și facem o viziune mai generală, dar cu diferite voci, să facem o viziune colectivă”, afirmă coordonatoarea proiectului.

În baza investigațiilor din proiect, în două luni va apărea cartea „Vântul schimbării”, care va reuni experiența colectivă a artiștilor care au creat în acea perioadă.

Citește mai mult