Social

Start campaniei naționale de împădurire. Urmează să fie plantați 26 de milioane de puieți

Peste 26 de milioane de puieți urmează să fie plantați pe o suprafață de patru mii de hectare, începând cu 16 noiembrie, când va fi dat startul campaniei de împădurire din acest an. Plantările vor începe când Cabinetul de miniștri va merge la Mălăiești pentru a sădi 40 de hectare de pădure. În plus, în toată țara vor fi disponibile alte peste 440 de locații pentru plantare din cadrul a 160 de primării, astfel încât cetățenii să poată contribui la împădurire. Până atunci, Agenția Moldsilva pregătește puieții care vor fi sădiți.

La pepiniera din satul Sărăteni, muncitorii pregătesc de cu zor materialul săditor pentru ca acesta să fie plantat în mai multe regiuni din țară.

Pepeniera de la Telenești are peste 60 de hectare. Aici cresc diferite tipuri de copaci. În această primăvară aici au fost plantate peste 5 hectare cu salcâm alb, ulm, frasin și arțar argintiu.

„Avem crescuți 3 500 000 de puieți de talie mică și 84 000 de puieți de talie mare. Practic, noi scoatem materialul săditor care îl folosim pentru Programul Național de Extindere a Fondului Forestier și totodată facem realizări altor gospodării silvice și primăriilor care se adresează pentru materialul săditor”, a spus Arcadie Macari, Inginer șef în agricultură.

Zilele acestea și pepiniera din municipiul Comrat a început pregătirea materialului săditor. În această toamnă, întreprinderea intenționează să planteze peste 200 de hectare de teren.

„Avem specii forestiere - salcâm, stejar, frasin, arțar, arbuști și specii pomi, în principal cais, curcuduș și cireș. În acest moment, femeile colectează materialul săditor. Acesta este tăiat, adunat în mănunchiuri și urmează să fie distribuit la silvicultori unde începe plantarea”, a relatat Dana Secrieru, pădurar.

„În această campanie ne propunem să plantăm peste 26 de milioane de puieți. Stejar, arțar, salcâm, paltin, dar și alte specii. Este foarte important să avem un număr de păduri mai mare în țară, pentru că este nevoie să avem un aer mai curat, un sol mai fertil, dar și apă mai multă, pentru că ajută la circulația apei în natură. Din păcate, astăzi Republica Moldova este pe ultimul loc la gradul de împădurire, ultimul loc din Europa, suntem la gradul de împădurire”, a menționat Sergiu Lazarencu, ministrul Mediului.

În prezent, suprafața fondului forestier național depășește 450 de mii de hectare, ceea ce reprezintă doar 12% din teritoriul țării. Programul Național de Împădurire, demarat în 2023, prevede extinderea suprafețelor pădurilor cu încă 150 de mii de hectare, în următorii 10 ani.

Citește mai mult