Social

În localitatea Cărbuna a fost deschisă o spălătorie socială cu sprijinul UE

Zeci de locuitori nevoiași ai satului Cărbuna, raionul Ialoveni, pot beneficia gratuit de serviciile unei spălătorii sociale, deschise astăzi cu sprijinul Uniunii Europene. Aici le vor fi spălate și uscate rufele pe care le vor aduce singuri sau cu ajutorul asistentului social. Serviciile oferite de spălătorie sunt esențiale pentru categoriile cele mai vulnerabile și vor fi de mare ajutor mai ales pentru vârstnicii rămași singuri, dar și pentru familiile cu mulți copii.

Pentru Ion Caraman procurarea unei mașini de spălat rufe ar fi un lux. El este primul care a beneficiat de serviciile spălătoriei sociale, la a cărei renovare a pus umărul.

„Am reparat, am vopsit aici, am făcut la acoperiș, am făcut sistemul de canalizare. Sunt lucrător la primărie. Am nevoie ca să-mi spăl hainele la spălătoria socială. Nu am acasă o mașină de spălat”, a relatat bărbatul.

Curioși să vadă noua spălătorie, oamenii din localitate spun că aceasta va fi de mare folos mai ales pentru bătrâni, persoane cu nevoi speciale și familii cu mulți copii.

„Lumea are nevoie. Avem pensionari care trăiesc greu, care nu au mașină de spălat acasă și o să-și realizeze visul, că ei tot vor să fie mai sănătoși, mai curați”;

„Avem masină de spălat, dar mică. Vrem ceva mai mare ca să spălăm o pătură. O să venim aici”, au spus oamenii.

Datorită acestei spălătorii, au fost create și două locuri de muncă. Iar toate cheltuielile pentru apă și electricitate vor fi acoperite de primăria din localitate.

„Preconizăm să avem peste 70 de beneficiari, dar vedem deja pe parcurs dacă o să fie solicitări. Noi față de alți parteneri am inclus în spălătoria socială o mașină industrială de spălat de care vor putea să se folosească contra cost. O să vedem regulamentul și cu locuitorii din localitate”, a explicat Constantin Cecoi, primarul satului Cărbuna.

Valoarea totală a spălătoriei sociale din satul Cărbuna, raionul Ialoveni, este de 31 de mii de euro. Banii au fost acordați de Uniunea Europeană, zece la sută fiind contribuția autorităților locale.

„Noi urmează să susținem cel puțin 15 localități, unde vom dezvolta astfel de servicii de spălătorie, de igienă personală și socializare. Astăzi, deschidem deja al șaselea serviciu. Însă urmează să deschidem nouă servicii, să deschidem în toată țara pentru anul viitor”, a declarat Irina Beșliu, manager de proiecte, Delegația UE.

În total, de acest proiect al Uniunii Europene vor beneficia peste 1500 de persoane cu venituri mici, șomeri, pensionari, dar și persoane fără adăpost.

Citește mai mult