Regional

Zi de sărbătoare la Recea. Localnicii sărbătoresc hramul satului

Creștinii ortodocși de stil vechi îl sărbătoresc astăzi pe Sfântul Dumitru, ocrotitorul celor ce poartă acest nume și al numeroaselor localități din Republica Moldova. Printre ele se numără și satul Recea din raionul Strășeni. De la primele ore ale dimineții, zeci de enoriași s-au adunat în biserică pentru a participa la slujba dedicată acestui mare sfânt. Tot în această zi, în multe comunități, este sărbătorit hramul bisericii.

Astăzi, de Sfântul Dumitru, mulți oameni din satul Recea au mers de dimineață la biserică pentru a participa la slujba de cinstire a acestui mare mucenic.

„Am venit aici la slujbă, să ajutăm la cântat, la slujbă și să sărbătorim ziua cum se cuvine. E o sărbătoare, vreau să spun că pentru satul nostru e mare, biserica ține hram și satul nostru tot”;

„Sărbătorim Sfântul Dumitru și hramul satului. Ne-am rugat de sănătate. Sărbătorim cu familia, așteptăm copiii să vină”;

„Azi e hramul bisericii și m-am rugat pentru familia mea, pentru părinții mei. Avem Dumitru și Dumitrița. Pe socrul meu îl cheamă Dumitru, dar Dumitrița am nepoată”, au spus oamenii.

„Sfântul Dumitru este mare sărbătoare pentru satul nostru, hramul bisericii, hramul satului. Sfântul Mare Mucenic Dumitru pentru toți creștinii este un bun rugător către Dumnezeu, pentru tot poporul care cinstește numele lui. Semnificația lui este următoarea, că este zi de toamnă și sunt multe obiceiuri în cinstea acestei mari zile”, a menționat Ioan Botea, parohul Bisericii Sfântul Dumitru.

Dumitru Magari sărbătorește astăzi ziua numelui. Bărbatul în vârstă de 82 de ani, originar din satul Recea, raionul Strășeni, spune că are mari emoții în această zi. Cu o săptămână în urmă, Dumitru și soția sa Efimia au sărbătorit nunta de diamant, 60 de ani de la căsătorie.

Efimia Magari, soția lui Dumitru, spune că împreună au avut de înfruntat multe greutăți, dar cu eforturi comune au reușit să treacă peste ele. Cei doi soți au crescut 10 copii, iar acum au 14 nepoți și șase strănepoți.

„Am trăit și noi așa, deodată ca doi tineri, după, încet, încet, am îmbătrânit până am ajuns în ziua de astăzi. Am avut și certuri, și bine, și rău, dar am trecut peste toate”, a povestit femeia.

În tradiția creștină, Sfântul Dumitru este cunoscut ca protector al celor aflați în nevoie, iar rugăciunile către el sunt considerate a fi de mare ajutor, mai ales în vremuri de încercare. Potrivit unor date oficiale, în Republica Moldova sunt 35559 de bărbați care poartă prenumele Dumitru și 3737 de femei și fete pe care le cheamă Dumitrița.

Citește mai mult