Cultură

Spectacolul „Fiul”, de Luminița Țâcu, va fi prezentat în premieră pe scena Teatrului Național „Mihai Eminescu”

Premieră la Teatrul Național „Mihai Eminescu". „Fiul" - un spectacol despre relațiile de familie, despre lipsa de comunicare și despre crizele prin care trec adolescenții, va fi pus în scenă pe 12 noiembrie. Povestea zbuciumată a lui Nicolas care trece prin mai multe crize din cauza divorțului părinților a fost realizată de regizoarea Luminița Țâcu după piesa dramaturgului francez Florian Zeller.

Rolul fiului, un personaj complicat, pierdut și răvășit de incertitudini, l-a marcat profund pe tânărul actor Nicu Ciumașu.

„Centrul acestei piese este o familie care se confruntă cu problema lipsei de înțelegere, lipsei de comunicare, lipsei de iubire la timp și atenție, iar asta a creat un tânăr problematic, un tânăr care nu este destul de înțeles, care singur nu se înțelege pe el, care este în căutare continuă”, a relatat Nicu Ciumașu.

Teama de viață a lui Nicolas începe după divorțul părinților.

„În momentul când părinții au divorțat, el nu mai știe cu cine vrea să fie - cu mama sau cu tata. Și-ar dori să fie împreună, dar este imposibil. Este distrus, intrat în depresie”, a spus Olga Triboi, actriță.

Părinții au încercat să-l readucă la normalitate oferindu-i chiar și daruri, dar situația a rămas aceeași. Atunci, tatăl a aplicat și forța fizică, dar în zadar.

„E o piesă psihologică, e o dramă sau chiar aș zice o tragedie contemporană, unde se vorbește despre problemele tineretului și ale familiilor care cumva n-au ținut, n-au putut să țină pasul cu copiii lor”, a spus Alexandru Pleșca, actor.

Din renumita trilogie „Mama", „Tata" și „Fiul" de dramaturgul contemporan francez Florian Zeller, Luminița Țâcu a ales „Fiul".

„Este un text care face referință la foarte multe teme sociale, la ceea ce înseamnă instituția familială, la ceea ce înseamnă instituția educațională, la ceea ce înseamnă tinerii și perioadele complicate prin care trec tinerii și de foarte multe ori cer ajutor și, din păcate, nu sunt întotdeauna auziți”, a menționat Luminița Țâcu, regizoare.

„Noi, cei de la Teatrul Național „Mihai Eminescu", întotdeauna am scos în prim-plan o durere a noastră sau o întrebare și venim cu degetul pe rană de multe ori provocând o comunicare și căutăm împreună cu spectatorii anumite răspunsuri”, a spus Petru Hadârcă, director general al Teatrului Național „Mihai Eminescu”.

Drama adolescentului care nu-și găsește locul în familie și în lume va avea premiera pe 12 și 13 noiembrie în sala-studio „Valeriu Cupcea" de la Teatrul Național „Mihai Eminescu".

Citește mai mult