Justiție

Ce schimbări vor fi făcute la Procuratura Anticorupție. Opinia expertului și a ministrei Justiției

În urma solicitării de schimbare la Procuratura Anticorupție ar putea urma două scenarii: ori urmează o demisie, ori o impulsionarea a eforturilor. Opinia a fost prezentată de către expertul Andrei Curăraru în cadrul emisiunii „În Context” de la Moldova 1. Acesta a adăugat că norul care a venit deasupra Procuraturii Anticorupție „ar putea să treacă pe alături dacă vor fi rezultate, iar dacă nu - va fi și o presiune publică asupra Procuraturii Generale să ia deciziile respective sau să facă o rotație la conducere”.

Potrivit expertului, este o măsură foarte corectă și nu este „o greșeală sau o întâmplare atunci când a fost vizată Procuratura Anticorupție”.

„Această presiune pe care o vedem din partea societății civile, dar și din partea CSS-ului va aduce la niște rezultate în scurt timp. Aceasta este o cerință nu doar din partea președintei, dar și a societății care a votat. Responsabilitatea cade pe întreg sistemul, noi am văzut un activism din partea Poliției, însă ei nu pot să ducă de sine stătător dosarele în fața instanței. A fost o solicitare de onoare, să vedem dacă ea urmează și o să vedem care o să fie reacția Procuraturii Anticorupție”, a spus Andrei Curăraru.

Pe de altă parte, ministra Justiției a declarat la Radio Moldova că la ședința Consiliului Suprem de Securitate nu s-a discutat demisia șefei Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin. Referindu-se la măsurile ce urmează să fie luate la Procuratura Anticorupție, ministra a spus că momentan nu este gata să vină cu un răspuns, „fiindcă nu este atât de simplu să revizuiești această reformă a Procuraturii Anticorupție, mai ales că aceasta a trecut prin mai multe etape de reformare”.

Anul trecut, Procuratura Anticorupție a fost decuplată de CNA, fiind revizuite competențele sale ca să se axeze pe investigarea cazurilor de corupție mari. (...) Așteptările au fost mult mai mari, dar probabil se va revizui sub aspect de competențe și capacități la nivel instituțional. Zilele următoare, vom reveni cu detalii când vom avea o analiză mai detaliată”, a precizat ministra Justiției în cadrul emisiunii „La 360 de grade” de la Radio Moldova.

Amintim că, după ședința Consiliului Suprem de Securitate, președinta Maia Sandu a calificat drept un eșec activitatea Procuraturii Anticorupției în lupta împotriva corupției mari și a corupției politice.

Maia Sandu a cerut Guvernului și altor instituții să propună, timp de 10 zile, schimbări în justiție și un plan de măsuri care să asigure examinarea mai rapidă a dosarelor de corupție politică și electorală. Totodată, șefa statului a accentuat, în special, necesitatea de a urgenta instituirea Curții Anticorupție. Astfel, în următoarele zile, Președinția va invita la consultări partidele politice și societatea civilă pentru a dezbate propunerile privind necesitatea eliminării fenomenului de corupție politică.

Până în prezent, Centrul Național Anticorupție a aplicat amenzi în valoare de aproximativ 5 milioane de lei persoanelor care și-au vândut votul la scrutinele din 20 octombrie și 3 noiembrie. Astfel, cetățenii care au fost găsiți vinovați de corupere electorală pasivă au primit amenzi de la 25 de mii de lei până la 37 500 de lei.

Citește mai mult