Cultură

Valoroși savanți din țară au fost premiați la Festivalul cercetării și inovării

Ziua Internațională a Științei a fost marcată printr-un șir de evenimente, organizate de Academia de Științe a Moldovei (AȘM), în parteneriat cu Academia Română. Lansarea deceniului internațional al științei pentru pace și dezvoltare și Festivalul cercetării și inovării, expozițiile și dezbaterile despre rolul științei au culminat cu acordarea premiilor celor mai valoroși savanți. Festivaul cercetării și inovării a adus în atenție o multitudine de experiențe și realizări.

Am colaborat cu cercetătorii de la institutele de cercetare și universități din Republica Moldova, care au etalat rezultatele din anii 2023-2024. Avem o conlucrare între domenii, între cercetători, între instituții”, a menționat secretara științifică la AȘM, Liliana Condraticova.

Avem o dronă care a fost asamblată în laboratorul nostru de la USM. Laboratorul se numește „Educație pentru drone”. Este unicul laborator de formare a formatorilor din Republica Moldova”, spune doctorul conferențiar la USM, Veaceslav Sprânceană.

În format mixt, din sălile Academiei de Științe a Moldovei și a Academiei Române a avut loc un eveniment de perspectivă.

Lansăm în spațiul românesc deceniul internațional al științelor pentru dezvoltare durabilă. Accentul se va pune pe multidisciplinaritate, fiindcă nu poți să soluționezi o problemă globală fără o abordare multidisciplinară”, afirmă președintele AȘM, Ion Tighineanu.

Ion Dumitrache, secretar general al Academiei Române, a devenit Membru de Onoare al Academiei de Științe a Moldovei: „E un moment special în mod deosebit pentru mine, devenind Membru de Onoare al acestei prestigioase instituții. Cred că un program comun de cercetare în această direcție se impune. Cred că e momentul să înțelegem că fără cercetare științifică, fără educație și fără inovare nu putem progresa”.

Realizările în diferite domenii ale științei au fost apreciate cu premii. Colectivul de autori ai volumului „Destine de lingviști” a fost onorat cu premiul în domeniul limbii și literaturii române „Eugeniu Coșeriu”.

Acest premiu nu e despre noi, acest premiu e pentru cei care au luptat pentru limba română în acest spațiu. Aducem în atenția publicului larg portretele celor mai importanți lingviști: Nicolae Corlăteanu, Silviu Berejan, Valentin Mândâcanu, Vlad Pohilă, Ion Melniciuc”, a precizat Elena Ungureanu, care s-a ales cu premiul „Eugeniu Coșeriu”.

Mă bucur în mod special pentru că lucrarea pe care am făcut-o în domeniul meu, în diplomație, este, de fapt, o trecere în revistă a începuturilor diplomației moldovenești. Am avut norocul să fiu la primii pași ai diplomației”, a declarat Aurelian Dănilă, care s-a învrednicit de premiul „Maria Bieșu”.

Am muncit mai mulți ani la acest proiect despre vestigiile arheologice din epoca fierului în regiunea Nistrului mijlociu. Este o lucrare de final de proiect, dar nu ne oprim aici, avem și alte regiuni ce trebuie investigate”, a spus Aurel Zanoci, onorat cu premiul „Alexandru Boldur”.

Pentru mine este o mare cinste să fiu apreciat de către comunitatea academică, dar și o mare responsabilitate pentru că te obligă să-ți verifici pașii pe care i-ai făcut, să vezi ce mai poți îmbunătăți și să mergi înainte prin creații spre sufletele oamenilor”, a spus Aurelian Silvestru, care a primit medalia „Nicolae Milescu Spătaru”.

Premiul pentru promovarea științei în mass-media i-a fost acordat jurnalistei de la Radio Moldova, Emilia Ghețu, pentru ciclul de emisiuni „Viața cărților”.

Citește mai mult