Externe

În Georgia continuă protestele privind rezultatele scrutinului parlamentar

În Georgia continuă protestele opoziției și ale susținătorilor acesteia privind rezultatele scrutinului parlamentar. Opoziția proeuropeană a anunțat că renunță oficial la mandatele parlamentare din noul Legislativ pe care-l consideră „ilegitim, deoarece exprimă interesele Federației Ruse”. Membrii opoziției care urmau să ajungă în noul parlament s-au adresat Comisiei Electorale Centrale cu cererea de a le declara nule mandatele. Potrivit reprezentanților CEC, legea nu prevede o astfel de procedură, relatează presa locală, iar decizia va fi luată de legislativ.

Protestatarii s-au adunat în fața Comisiei Electorale Centrale din Tbilisi în încercarea de a depune plângeri cu privire la alegerile parlamentare. Oponenții partidului de guvernământ „Visul Georgian”, care și-a revendicat victoria în acest scrutin, afirmă că votul a fost afectat de nereguli.

Partidele de opoziție, susținute și de președinta Salome Zurabișvili, au refuzat să recunoască rezultatele și cer ca scrutinul să fie repetat sub supraveghere internațională. Numeroasele nereguli înregistrate la alegeri includ și încălcarea la scară largă a votului secret, votul exprimat fiind vizibil pentru observatorii de la secțiile de votare.

Însă CEC-ul de la Tbilisi a ignorat plângerile și a recunoscut valabilitatea alegerilor, iar cât privește anularea listelor de partid, respectiv și a mandatelor, autoritatea electorală a declarat că legislația nu prevede o asemenea procedură. Conform legii, Comisia trebuie să prezinte legislativului o listă a deputaților aleși, unde o majoritate simplă de 76 de voturi este suficientă pentru a recunoaște competențele parlamentarilor.

Cum CEC nu va îndeplini cererea opoziției, procesul va fi transferat în Parlament, unde partidul „Visul Georgian”, potrivit datelor actuale, are 89 de mandate din 150, și poate recunoaște autoritatea tuturor deputaților aleși, inclusiv a membrilor partidelor de opoziție. Ulterior, aceștia vor putea să facă apel la Parlament și să solicite încetarea competențelor obținute.

În plus, partidele politice vor trebui să se adreseze la CEC și să-și anuleze listele electorale, astfel încât deputații care au renunțat la mandatele lor să nu fie înlocuiți de succesori. Opoziția a organizat proteste zilnice la Tbilisi de când partidul „Visul Georgian”, apropiat de Moscova, aflat la putere în ultimii 12 ani, și-a revendicat victoria cu 54% din voturi.

Citește mai mult