Regional

Adunarea Populară a Găgăuziei își dorește reluarea dialogului cu autoritățile centrale. Constantinov: „Așteptăm pași reciproci”

La aproape un an de la retragerea din grupul de lucru parlamentar privind Găgăuzia, Comratul sugerează că ar vrea să reia dialogul cu autoritățile centrale, inclusiv cu legislativul de la Chișinău. Deschiderea pentru dialog a fost anunțată de conducerea Adunării Populare la doar două zile după ce președinta Maia Sandu a discutat situația din autonomia găgăuză cu omologul său turc Recep Erdogan. Dmitri Constantinov a sugerat însă că primii pași sunt așteptați din partea Chișinăului.

„Ne așteptăm ca puterea să-și schimbe atitudinea față de autonomia noastră și dorim să anunțăm cu responsabilitate că suntem, ca întotdeauna, pregătiți pentru dialog, pentru reluarea lucrărilor comisiei de lucru. Așteptăm pași reciproci”, a declarat Dmitri Constantinov, președintele Adunării Populare.

Declarația președintelui Adunării Populare i-a surprins inclusiv pe deputații din autonomia găgăuză, spune corespondentul Moldova 1 de la Comrat, Petru Garciu. Deocamdată, nu e limpede ce l-a făcut pe Constantinov să vină cu această declarație. Posibil este un răspuns la afirmațiile președintei Maia Sandu care, la o întrevedere cu omologul său turc, Recep Erdogan, a spus că autonomia găgăuză este o punte între Republica Moldova și Turcia, și a vorbit despre nevoia de a conserva limba și cultura găgăuză, care fac parte din identitatea Republicii Moldova.

„Ultima dată, Constantinov a purtat negocieri foarte strânse cu Chișinăul, dar în același timp negocia și cu Șor ca anume oamenii lui să fie în Comitetul Executiv. Adică a fost un joc dublu, șantajând, consider, și o parte și cealaltă, că dacă nu ne faceți concesii, plecăm în cealaltă tabără. Posibil acum să fie aceeași situație. Al treilea moment, de asemenea important, mulți funcționari găgăuzi au dosare pe numele lor, inclusiv Constantinov”, susține Petru Garciu.

Amintim că, în decembrie 2023, majoritatea deputaților Adunării Populare au aprobat, într-o ședință extraordinară, decizia prin care și-au suspendat participarea în grupul de lucru comun cu deputații din Parlamentul național, invocând „atitudinea ostilă a autorităților centrale în raport cu autonomia găgăuză”. Grupul de lucru interparlamentar a fost creat acum 10 ani fiind singura platformă de dialog dintre Parlamentul de la Chișinău și Adunarea Populară de la Comrat.

Citește mai mult