Externe

Expert militar, despre utilizarea rachetelor ATACMS: „Acest pas va fi privit la Kremlin drept o escaladare”

Decizia autorităților de la Washington de a permite Ucrainei să utilizeze rachetele balistice ATACMS pentru lovituri în interiorul Rusiei ar putea fi percepută de Kremlin drept o escaladare a conflictului, ceea ce ar putea duce la o confruntare directă între SUA și Rusia, consideră comandorul român în rezervă, Sandu Valentin Mateiu. Într-un interviu pentru Moldova 1, analistul politico-militar a adăugat că, pe plan militar, există semne că „a început o nouă etapă și un nou ciclu al tensiunilor”.

Potrivit lui, acesta este răspunsul SUA la escaladarea rușilor, care au adus mii de nord-coreeni pe linia frontului. „Trebuie să așteptăm momentul în care Washingtonul va declara oficial că a dat acest accept Kievului. Cred că va fi un concept punctual pe obiectiv. Este o decizie a administrației Biden. De asemenea, exact linia roșie pe care și-a impus-o: să nu dea posibilitate Ucrainei să lovească în adâncimea teritoriului rus cu armament american a fost depășit de către Casa Albă. Știm că acest pas va fi privit la Kremlin ca fiind o escaladare. Vladimir Putin a transmis în urmă cu câteva luni această idee că, din momentul în care se va da această permisiune, SUA și Rusia vor fi în război direct.”

Expertul militar califică drept dificilă situația pentru părțile implicate. „Ambele părți au o strategie de lovire în adâncime, dar în timp ce ucrainenii încearcă să lovească obiective militare respective economice, Rusia încearcă să lovească în primul rând centrele energetice. Și vom vedea dacă este o strategie, efectul acesta este că Rusia încearcă să-i terorizeze pe ucraineni. Situația în ansamblu este dificilă. Vorbim de raportul de forțe umane și chiar la anumite categorii de armament. De aceea, sunt în defensivă și în Kursk, iar ucrainenii sunt în retragere în Donbas. Peskov anunță că o încetare a focului pe actuala linie de contact nu este o soluție.”

Sandu Valentin Mateiu susține că Putin amenință cu folosirea armei nucleare. „Rusia poate folosi armamentul nuclear tactic. Dar acum Rusia este în ofensivă. În acest moment, chiar dacă amenințările vor continua, chiar dacă doctrina a fost modificată tocmai pentru a se permite acestei retorici să devină credibilă, Rusia nu va apela la arma nucleară tactică.”

Amintim că președintele SUA, Joe Biden, a autorizat prima utilizare de către Ucraina a rachetelor cu rază lungă de acțiune pentru lovituri în interiorul Rusiei. Franța și Marea Britanie au permis Ucrainei să folosească, în atacurile sale în interiorul Rusiei, rachetele cu rază lungă - SCALP și Storm Shadow. Decizia marchează o schimbare semnificativă în sprijinul militar acordat Kievului în conflictul cu Rusia. Potrivit New York Times, rachetele ATACMS (Army Tactical Missile System) ar urma să fie utilizate inițial în regiunea Kursk de la frontiera rusă și sunt considerate rachete balistice cu rază mică de acțiune. Potrivit estimărilor, SUA dispune de aproximativ 2.500 de rachete tip ATACMS.

Citește mai mult