Ziua Vinului Moldovei a fost celebrată în Elveția
A treia ediție a Zilei Vinului Moldovei a avut loc în Elveția, reunind peste 250 de participanți, inclusiv moldoveni din Italia, Germania, Franța, Austria și Portugalia. Evenimentul a fost organizat de asociația „Rădăcinile Noastre” și a avut loc cu scopul de a întări legăturile dintre membrii diasporei și de a celebra tradițiile moldovenești.
Natalia Bencheci, cofondatoarea asociației, a subliniat importanța evenimentului, nu doar pentru promovarea vinurilor autohtone, ci și pentru păstrarea tradițiilor prin activități culturale variate.
„Ziua vinului este despre cum să ne mândrim de ale noastre origini, ce avem cel mai bun acasă, adică calitatea vinului nostru. Am avut și târg al meșterilor populari, expoziție de prosoape cu peste 100 de ani de vechime, tineri interpreți din diaspora noastră, prezentare de genți manual confecționate”.
Ziua Vinului a inclus, pe lângă degustări de vin, o tombolă cu premii și o strângere de fonduri pentru cauza caritabilă „Cutiuța de Crăciun”. Inițiativa „Cutiuța de Crăciun”, aflată la a patra ediție, încurajează moldovenii să doneze obiecte pentru copiii defavorizați din Republica Moldova.
„Este o inițiativă în care colectăm obiecte, hăinuțe, rechizite școlare, orice accesorii care ar putea îmbunătăți sau bucura viața unui copil mai vulnerabil, acasă. Încurajăm oamenii să creeze propriile cutii, personalizând după vârstă, sau, iată, cea mai dulce este când oamenii creează chiar un mesaj personalizat în această cutie”.
Evenimentul a atras și interesul localnicilor elvețieni, care au avut ocazia să descopere tradițiile și cultura moldovenească. Membrii comunității au fost îmbrăcați în costume populare și au oferit participanților activități pentru copii, inclusiv sesiuni de face painting și jocuri tradiționale.
„Noi ne adunăm doar între moldoveni, dar fiecare își aduce prietenul elvețian sau german. Și chiar dacă programul nostru este în limba română, ei oricum își mențin curiozitatea și sunt alături de noi, chiar învață să joace o horă”.
Prin astfel de inițiative, asociația „Rădăcinile Noastre” promovează și valorifică identitatea culturală a Moldovei, sprijinind în același timp integrarea și conexiunile comunității moldovenești din Elveția și din alte țări europene.