Externe

O nouă manifestație în Georgia, președinta vrea anularea alegerilor legislative

Mii de manifestanți au denunțat din nou la Tbilisi, marți seara, victoria controversată a partidului aflat la putere în alegerile legislative din octombrie în Georgia, pe care președinta, în opoziție, a cerut Curții Constituționale să le anuleze, relatează AFP, citată de Agerpres.

La aproape o lună după scrutinul din 26 octombrie, câștigat oficial de partidul „Visul Georgian”, care conduce guvernul din 2012, criza politică se prelungește. Criticii acestei formațiuni o acuză de fraude electorale, de derivă autoritară prorusă și de îndepărtarea acestei mici țări din Caucaz de aderarea la Uniunea Europeană și la NATO, obiective înscrise în Constituția sa.

După alegerile legislative, mii de georgieni au ieșit în stradă pentru a contesta un vot pe care îl consideră fraudat, fără efect. Marți seara, responsabili ai opoziției au cerut simpatizanților lor să-și continue manifestațiile de protest.

„Nu vom accepta niciodată rezultatele alegerilor fraudate", a declarat marți seara o manifestantă, Natela Gabiskiria. „Susținem cererea (președintei Salome) Zurabișvili" care solicită Curții Constituționale să anuleze rezultatele alegerilor legislative, a continuat această studentă de 20 de ani.

Oficializarea victoriei detașate a „Visului Georgian” sâmbătă a dus la o reizbucnire a manifestațiilor.

Marți, poliția a încercat să evacueze manifestanți care blocaseră una din principalele artere ale Tbilisi și o tabără formată din zeci de corturi ale protestatarilor, instalată în apropierea Universității de Stat din capitală.

Liderul partidului de opoziție Akhali, Nika Gvaramia, a afirmat că mai mulți membri ai „consiliului politic al partidului său au fost bătuți și arestați".

Potrivit imaginilor, mai mulți manifestanți și cel puțin un jurnalist au fost loviți.

Ministerul de Interne a anunțat că 16 persoane au fost reținute pentru rebeliune împotriva forțelor de ordine.

Într-un comunicat, Amnesty International a cerut eliberarea „tuturor manifestanților pașnici deținuți” în continuare, solicitând autorităților „să se conformeze pe deplin obligațiilor lor de a respecta și de a proteja dreptul la libertatea de întrunire".

La rândul său, Salome Zurabișvili, o oponentă de lungă durată împotriva guvernului condus de „Visul Georgian”, a „depus un recurs la Curtea Constituțională pentru anularea rezultatelor alegerilor legislative din 26 octombrie, din cauza încălcărilor generalizate ale caracterului universal al votului și a secretului scrutinului".

Această instanță are la dispoziție o lună pentru a lua o decizie.

Victoria „Visului Georgian” (53,93%), care îi asigură 89 de locuri din cele 150 ale parlamentului, a fost confirmată sâmbătă de Comisia electorală. El s-a clasat pe primul loc, la mare distanță, în fața unei alianțe a partidelor de opoziție prooccidentale care a obținut 37,79% din voturi.

Dar opoziția continuă să acuze fraudarea alegerilor, iar capitalele occidentale, la fel ca Uniunea Europeană, au cerut anchete asupra neregulilor reclamate.

După anunțarea rezultatelor, Salome Zurabișvili a denunțat un sistem sofisticat de fraudare urmând o „metodologie rusească", dar a refuzat ulterior să răspundă unei convocări a parchetului pentru a-și detalia acuzațiile, pe care Moscova le respinge.

Opoziția refuză să intre în noul parlament, a cărui primă sesiune este programată pentru luni și intenționează să organizeze o mare manifestație cu această ocazie.

Oare această sesiune va putea să aibă loc? Președinta a avertizat că nu va semna decretul pentru a o convoca, în timp ce premierul Irakli Kobakidze a răspuns că decizia ei va fi ignorată.

Dar, potrivit expertului în drept constituțional, Vakuști Menabe, „noul parlament nu se poate reuni atât timp cât Curtea Constituțională nu și-a pronunțat decizia asupra recursului depus de Salome Zurabișvili”.

Citește mai mult