Externe

„Aici e casa noastră”: Destinul locuitorilor din Raihorodok, marcat de bombardamentele zilnice ale Rusiei

Locuitorii din Raihorodok, un sat ucrainean aflat aproape de linia frontului, au ales să rămână în ciuda condițiilor extrem de dificile create de război. Deși se confruntă cu bombardamente rusești zilnice care au avariat 225 de case și infrastructuri esențiale, inclusiv o școală, o grădiniță și un magazin, oamenii nu sunt dispuși să părăsească locul în care au trăit toată viața. Mulți dintre ei au rămas pentru a-și proteja gospodăriile și familiile, iar alții s-au întors chiar după ce au fost nevoiți să părăsească temporar satul din cauza conflictului.

imagine simbol
Sursa: imagine simbol

Chiar dacă se află aproape de linia frontului, viața în Raihorodok își urmează cursul. Oamenii merg la muncă și păstrează în inimă speranța unui viitor pașnic. O femeie a fost surprinsă în timp ce muncea. În ciuda terorii zilnice, ea nu a lăsat frica să o alunge din locul pe care l-a numit casă întreaga viață.

„Ne-am născut aici, vom muri aici. O, Doamne, chiar dacă vom fi uciși, vom fi îngropați aici”, a declarat femeia.

O altă femeie a fost surprinsă în piața locală din sat, continuându-și activitățile cotidiene. Ea povestește că, indiferent de circumstanțe, nu ar putea părăsi locul în care a crescut. Aici sunt casa, masa și toți cei dragi.

„Unde să mă duc? Mama mea are 86 de ani. Unde o să mă duc? „Nu plec nicăieri”. Este greu, este înfricoșător, dar după 2022, mai mulți oameni au plecat în străinătate, au văzut cum este în străinătate și s-au întors aici”, a relatat femeia.

În ciuda dificultăților, educația copiilor din sat continuă, doar că în alte condiții. Din cauza sirenelor care răsună neîncetat, elevii din localitate nu mai merg la școală, ci fac lecții online, pentru a fi protejați de pericolele zilnice.

„În prezent, copiii învață într-un format la distanță și există 219 elevi în școală. Aici sunt copii din diferite teritorii: îi avem pe cei din comunitatea noastră, pe cei din regiune și pe cei din toată Ucraina. Există, de asemenea, unii copii din străinătate care participă la cursuri ori de câte ori este posibil”, a povestit Karina Volkova, directoarea școlii.

Autoritățile locale susțin că, deși bombardamentele sunt mai rare, ele au devenit mult mai puternice.

„Bombardamentele au devenit mai frecvente, nu atât de frecvente cum erau, dar masive, cu multe case avariate. În timpul ultimului bombardament din sat, aproximativ o sută de case au fost avariate, iar nouă au fost complet distruse”, a declarat Victoria Degteareva,

În satul Raihorodok trăiesc peste 1.500 de persoane, inclusiv 165 de copii.

Citește mai mult