Cultură

Cămașa cu altiță a fost inclusă în Patrimoniul UNESCO (VIDEO)

Comitetul Interguvernamental pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial, reunit la Rabat, Maroc, a decis includerea dosarului „Arta cămășii cu altiță - element de identitate culturală în România și Republica Moldova” pe Lista Patrimoniului Imaterial al Umanității.

Potrivit Ministerului Culturii, reușita de se datorează, în mare parte, generațiilor de creatori ai cămășii cu altiță.

„În urma deciziei de astăzi, instituțiile culturale din cele două țări au datoria de a continua să încurajeze activ efortul remarcabil pe care aceste comunități și acești creatori îl fac în păstrarea și promovarea, de manieră durabilă, a elementelor de patrimoniu cultural imaterial”, se arată în comunicatul Ministerului Culturii.

Șefa statului, Maia Sandu, a salutat această decizie, afirmând că „bucuria este și mai mare prin faptul că decizia UNESCO privind acest dosar comun al Republicii Moldova și României vine pe 1 decembrie, o zi specială pentru românii de pretutindeni”.

„Felicit echipele de la Chișinău și București, care au promovat consecvent cămașa cu altiță la UNESCO. Le mulțumesc meșterițelor care, prin muncă și dăruire, au păstrat această artă, au făcut-o să renască și să fie cunoscută lumii. Întru dăinuirea unui simbol străvechi, care spune povestea neamului nostru, înveșnicit pe cămășile tradiționale românești de bunicile și mamele noastre, și transmisă noilor generații”, a scris Maia Sandu pe o rețea de socializare.

„Decizia comitetului luată astăzi când sărbătorim Ziua Națională a României reprezintă recunoașterea universală a frumoasei povești despre una dintre tradițiile izvorâte din aceeași rădăcină comună a României și Republicii Moldova. Cămașa cu altiță, ia românească așa cum este cunoscută de toți, reprezintă o moștenire transmisă, din dragoste și cu dragoste, din generație în generație. Purtată de fete și femei, pictată și cântată în versuri, promovată asiduu, cu mândrie, inclusiv de Regină Maria și Familia regală a României, cămașa cu altiță este unul dintre elementele identitare care ne dau forță și putere”, a punctat deputatul român, Ana-Maria Cătăuță, președinte al Comisiei permanente comune a Camerei Deputaților și Senatului pentru relația cu UNESCO.

Dosarul „Arta cămășii cu altiță – element de identitate culturală în România și Republica Moldova” a fost depus la UNESCO, în 2021, pentru înscrierea în Lista reprezentativă a elementelor de patrimoniu cultural imaterial al umanității. Dosarul a fost realizat cu participarea grupurilor naționale de experți din România și Republica Moldova, elaborarea sa fiind coordonată de către Ministerul Culturii din România.

În perioada 2020-2021, experții din cele două țări au desfășurat o activitate susținută de documentare, cercetare, filmare și repertoriere a purtătoarelor de competențe din mai multe zone, fiind urmărite evoluția și viabilitatea tehnicilor de realizare a cămășii cu altiță în actualele comunități rurale și urbane din România și Republica Moldova.

Bogdan Nigai

Bogdan Nigai

Autor

Citește mai mult