Dorin Recean: Gazprom-ul a încercat să condiționeze livrarea gazelor către Republica Moldova prin achitarea unei „datorii inexistente”
Gazprom-ul a încercat să condiționeze livrarea gazelor naturale către Republica Moldova prin achitarea unei „datorii inexistente” pe care țara noastră nu are de gând să o plătească. O declarație în acest sens a fost făcută de premierul Dorin Recean în cadrul emisiunii „Bună seara” de la Moldova 1. În acest context, premierul a reiterat că autoritățile de la Chișinău rămân hotărâte să asigure pacea și securitatea energetică a țării, însă fără a accepta condiții care afectează interesele naționale.
- Victor Parlicov, după vizita la Sankt Petersburg: Riscul unei crize energetice este iminent
- Criza energetică // Ministrul Victor Parlicov va fi audiat în plenul Parlamentului
- Recean, după ce Moldovagaz a cerut majorarea tarifului la gaz, iar Parlicov nu a ajuns la un acord cu Gazprom: „Avem de confruntat o iarnă foarte grea”
„Este și un mesaj pentru cetățenii din stânga Nistrului că Chișinăul are grijă de ei, iar Moscova lucrează împotriva lor. Dacă vom fi uniți noi, moldovenii, dacă vom trimite semnale responsabile constant, sunt sigur că cetățenii vor înțelege cine le apără interesele, și Chișinăul apără inclusiv interesele cetățenilor noștri din stânga Nistrului”, a declarat Dorin Recean.
Prim-ministrul a declarat că gazele naturale „au fost și rămân o problema politică”, iar compania Gazprom are obligația contractuală de a livra gazul la hotarul Republicii Moldova. Șeful executivului a subliniat că se așteaptă ca gigantul rus să-și respecte angajamentele.
„În caz contrar, anume ei se vor face responsabili de situația din stânga Nistrului, care va avea implicații și pentru malul drept în raport cu prețurile la energie. Gazprom, conform contractului, este obligat să livreze gazul la hotar cu Republica Moldova și, dacă nu o face prin Ucraina, este obligat să o facă prin TurkStream. Dacă Gazprom-ul vrea să-și onoreze contractul, asta va face”, a menționat Dorin Recean.
Amintim că, în pofida războiului, gazul rusesc continuă să tranziteze Ucraina pentru a ajunge în Europa datorită actualului contract pe cinci ani, semnat la sfârșitul anului 2019. Ucraina a anunțat deja că nu va demara negocieri cu Rusia privind prelungirea acestui acord, care expiră la sfârșitul anului 2024, însă nu există, deocamdată, o decizie oficială în acest sens.
Precizăm că Chișinăul a prezentat, în septembrie 2023, rezultatele auditului extern privind pretinsa datorie istorică pe care țara noastră a acumulat-o față de gigantul rus Gazprom pentru livrările de gaze naturale. Pe de o parte, Gazprom susține că datoria se ridică la peste 700 de milioane de dolari – cifră negată de Chișinău. Pe de altă parte, rezultatele auditului au indicat că, de fapt, o mare parte din suma solicitată de Moscova nu ar fi justificată prin acte oficiale. În consecință, în 2023, Chișinăul i-a propus concernului rus 8,6 milioane de dolari din suma solicitată. Gazprom a menționat atunci că „nu este de acord cu afirmațiile părții moldovenești și intenționează să continue să-și apere drepturile prin toate mijloacele posibile”.
Precizăm că rezultatele auditului nu au fost recunoscute nici de Moldovagaz, compania fiică a concernului rus Gazprom.