Icoane din vechea biserică din Ciutești, restaurate și expuse în premieră la Muzeul Național de Artă
Icoane de peste 200 de ani din vechea biserică de lemn din satul Ciutești, raionul Nisporeni, au fost restaurate și expuse, în premieră, alături de alte opere de artă readuse la viață de restauratorii de la Muzeul Național de Artă al Moldovei. Evenimentul expozițional se înscrie în suita de manifestări prilejuite de aniversarea a 85-ea de la fondarea muzeului și dezvăluie privitorilor transformările prin care trec operele de artă în procesul de restaurare.
Una dintre lucrările restaurate de Gheorghe Niculăiescu reprezintă o raritate în iconografie - Primul Arhiereu Aroon și feciorii săi. Restauratorul ne-a demonstrat și pozele care arătau starea de degradare avansată a icoanei, acoperită cu un strat negru de murdărie.
„Când se purcede la restaurare, numaidecât trebuie de consolidat stratul cromatic. Dar în primul rând trebuie să facem fotofixarea. Ea este din două scânduri: una este lată, iar una mai îngustă”, a relatat Gheorghe Niculăiescu.
Cele opt icoane din biserica de la Ciutești, care au trecut prin mâinile restauratorilor, au ajuns la Chișinău datorită lui Grigore Stamati, profesor de arte plastice din localitate.
*„Am început să le studiez mai amănunțit și mi-am dat seama că nu sunt pur și simplu niște icoane pictate de un amator. Mi-am dat seama că ceva este. Chiar nu m-am așteptat c-o să iasă așa bijuterie”, a menționat Grigore Stamati.
„Aceasta este rezultatul unei munci de aproape doi ani. Aceste icoane împărătești, opt icoane, dintre care patru sunt semnate de Mihail Leontovici, mare zugrav din acest teritoriu”, a spus Tudor Zbârnea, directorul Muzeului Național de Artă.
O icoană în formă de medalion, dintr-o biserică din Chișinău, a fost restaurată cu multă răbdare de Natalia Golenco.
„Era într-o stare degradată. A trebuit să restabilim baza icoanei, după care să curățim suprafața, a spus femeia.
Natalia Golenco și Gheorghe Niculăiescu au restaurat o capodoperă din secolul XVI - icoana Maica Domnului Odighitria.
„În anul 1968, această icoană a fost restaurată de doamna Eleonora Romanescu, prima restauratoare acreditată în Republica Moldova, și datorită ei au fost deschise primele ateliere de restaurare la Muzeul Național de Artă”, a povestit Gheorghe Niculăiescu.
La expoziție au fost prezentate și alte lucrări restaurate - carte veche, grafică și două tapiserii de Maria Saca Răcilă și Silvia Vrânceanu restaurate de Lilia Gașpar.
„E o muncă minuțioasă. Trebuie de ales tonalitățile, culorile. Slavă Domnului că a fost numai parțial afectată!”, a spus Lilia Gașpar.
Profesionalismul restauratorilor a fost apreciat la festivitatea consacrată aniversării a 85-a de la fondarea Muzeului prin conferirea titlului onorific de Maestru în Artă.