Președintele ucrainean a numit un nou comandant al forțelor terestre
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, l-a înlocuit vineri pe comandantul forțelor terestre ale armatei, numindu-l pe generalul-maior Mihailo Drapatîi în funcție, într-un moment în care Rusia înregistrează progrese în est și trupele de la Kiev se confruntă cu lipsuri de personal. Zelenski a declarat că sunt necesare „schimbări interne”, anunțând că acesta, în vârstă de 42 de ani, îl va înlocui pe generalul-locotenent Oleksandr Pavliuk, care a preluat conducerea forțelor terestre într-o remaniere majoră în februarie 2024, notează Reuters.
„Principala sarcină este de a crește considerabil eficiența de luptă a armatei noastre, de a asigura calitatea pregătirii militarilor și de a introduce abordări inovatoare în managementul resurselor umane în Forțele Armate ale Ucrainei. Armata ucraineană are nevoie de schimbări interne pentru a atinge pe deplin obiectivele statului nostru”, a declarat Zelenski pe Telegram, după o întâlnire cu principalii săi oficiali militari și guvernamentali.
Generalul Mihailo Drapatîi a comandat în luna mai sectorul de front din regiunea nord-estică Harkov, unde a reușit să oprească o ofensivă rusească și a stabilizat acolo frontul.
Zelenski l-a numit de asemenea pe colonelul Oleg Apostol, până în prezent comandant al Brigăzii 95 Separate Aeropurtate, în postul de adjunct al comandantului-șef al armatei ucrainene, generalul Oleksandr Sîrski, scrie Agerpres.
Acesta din urmă a inspectat vineri trupele care apără în Donețk sectoarele de front Pokrovsk și Kurahove, două orașe avanposturi cheie ale armatei ucrainene în direcția cărora avansează trupele ruse. El a promis că trupele ucrainene vor fi consolidate acolo cu noi efective și armament suplimentar.
Ucraina le-a cerut joi aliaților săi să accelereze ajutorul militar, estimând că livrarea mai rapidă a armelor și munițiilor necesare pe front este mai importantă decât recrutarea unor noi soldați, după ce un înalt oficial al administrației americane a reproșat Kievului că nu mobilizează suficienți soldați noi care să înlocuiască pierderile pe câmpul de luptă și a cerut Ucrainei să reducă vârsta de mobilizare de la 25 la 18 ani.
În acest timp, armata rusă, mai numeroasă și mai bine echipată, continuă să înainteze pe frontul din estul Ucrainei. De asemenea, trupele ruse au recuperat circa 40% din teritoriul pierdut în provincia rusă de graniță Kursk, unde armata ucraineană a lansat în august o ofensivă surpriză. Unul dintre obiectivele acestei manevre ucrainene era de a forța Rusia să se concentreze mai mult pe expulzarea trupelor inamice de pe propriul teritoriu decât pe ofensiva din estul Ucrainei. Însă cu toate că armata rusă a mutat în Kursk zeci de mii de soldați de pe frontul ucrainean, a reușit să-și mențină aici dinamica ofensivă.