Siria și Rusia bombardează orașul Alep, intrat în mare parte sub controlul rebelilor
Avioane de luptă ale Siriei și Rusiei - aliată a Damascului - au bombardat sâmbătă în zori diferite cartiere ale orașului Alep, situat în nordul Siriei, după ce facțiuni de opoziție înarmate, susținute de Turcia, au preluat controlul asupra unei mari părți a orașului după patru zile de lupte, potrivit organizației neguvernamentale Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), informează EFE.
OSDO a remarcat că acestea sunt primele bombardamente în Alep din 2016, când forțele loiale președintelui sirian Bashar al-Assad au preluat controlul celui de-al doilea oraș ca mărime al Siriei, cu sprijinul și acoperirea Rusiei și cu ajutorul milițiilor afiliate Iranului.
Potrivit ONG-ului, atacurile aeriene au vizat cartierul Al Furqan, din vestul Alepului, pe unde intră în oraș o mare parte dintre luptătorii alianței islamiste Organizația de Eliberare a Levantului și alte facțiuni armate susținute de Ankara.
OSDO, cu sediul în Regatul Unit și dispunând de o rețea largă de colaboratori pe teren, a informat că insurgenții "au preluat controlul asupra celei mai mari părți din oraș", precum și asupra instituțiilor guvernamentale și chiar a închisorilor, în cea de-a patra zi a ofensivei lor pentru capturarea Alepului.
De altfel, Administrația Operațiunilor Militare a rebelilor a declarat pe canalul său de Telegram că a avut loc "un colaps major în rândurile forțelor" armatei siriene, ale cărei trupe "s-au retras din mai multe puncte strategice" din provincia Alep și din provincia învecinată Idlib, principalul bastion al opoziției din Siria.
Guvernatorul provinciei și trupele siriene "s-au retras din centrul orașului" și au fugit în zona Al Safira, la est de Alep, potrivit OSDO, care a estimat că cel puțin 311 persoane au murit de la începutul ofensivei insurgenților, declanșată în zorii zilei de 27 noiembrie.
Printre aceștia, 183 de luptători islamiști și facțiuni proturce; 100 de militari din armata siriană și din rândul milițiilor proiraniene aliate Damascului; în timp ce 28 de civili și-au pierdut viața atât în Alep, cât și în Idlib, marea majoritate dintre ei în urma bombardamentelor aviației ruse, potrivit ONG-ului.
Aceste evenimente se produc într-un moment în care Turcia încearcă să restabilească relațiile cu Damascul, cu toate că Al-Assad susține că Ankara trebuie să își retragă trupele din nordul Siriei și să nu mai susțină grupurile de opoziție pentru o restabilire a relațiilor, care s-au rupt la începutul războiului civil sirian, cu 13 ani în urmă.
Mai mult, ofensiva rebelilor a început în aceeași zi în care armistițiul a intrat în vigoare în Liban și după loviturile dure aduse de Israel grupării șiite proiraniene libaneze Hezbollah atât în Liban, cât și în Siria, unde Hezbollah își menține o prezență semnificativă și este unul dintre principalii aliați ai regimului de la Damasc.