Progresele Republicii Moldova în implementarea reformelor, discutate la Bruxelles. Gherasimov: Am avansat pe multiple domenii
Cea de-a opta reuniune a Comitetului de Asociere Republica Moldova - Uniunea Europeană are loc astăzi la Bruxelles. Evenimentul oferă o platformă importantă de dialog pentru evaluarea progreselor înregistrate de țară în domenii precum economia, securitatea și energia, dar și ajustările necesare pe toate capitolele de negociere. Republica Moldova avansează pe două direcții esențiale, a remarcat viceprim-ministra pentru integrarea europeană, Cristina Gherasimov.
„Noi acuma mergem pe două căi paralele. Una ține de Acordul de Asociere și una ce ține nemijlocit de procesul de negocieri. Reformele sunt aceleași. Noi raportăm, discutăm aceleași reforme pe care le implementăm, doar că pe două platforme diferite. Discutăm despre dialogul politic, evoluțiile din cadrul economiei, securității, energie. Trecem în revistă absolut toate domeniile de referință și interes pentru noi ca țară, care de fapt reprezintă foaia noastră de parcurs pentru aderare. Ele se pliază foarte mult cu aceleași teme făcute pentru acasă pe o altă platformă cea de pregătire pentru negocieri”, a declarat Cristina Gherasimov, viceprim-ministră pentru Integrare Europeană.
Reuniunea oferă posibilitatea unui schimb de opinii ai reprezentanților mai multor instituții de la Chișinău cu experții din cadrul Comisiei Europene, pentru a înțelege mai bine unde se află Republica Moldova și pe cât este de pregătită pentru aderarea la Uniunea Europeană.
„Progresul pe care l-am înregistrat pe parcursul ultimului an a fost evaluat foarte bine, foarte pozitiv de către colegii din cadrul Comisiei Europene. Am avansat foarte mult pe multiple domenii pe care le-am mai discutat anterior, iar dacă e să vorbim de nivelul general de pregătire al Republicii Moldova încă avem mult de lucru. Pe toate capitolele suntem undeva la un stadiu incipient, la un stadiu de pregătire generală pentru aderare”, a mai menționat Cristina Gherasimov.
Comitetul de Asociere Republica Moldova - Uniunea Europeană este o platformă instituțională creată în baza Acordului de Asociere dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană și are rolul de a monitoriza implementarea Acordului, de a evalua progresele realizate și de a coordona reformele și dialogul dintre cele două părți pe diverse domenii, precum economie, energie, justiție și securitate.
Autor: Lucia Vieru