Externe

Protestele continuă în Georgia: Premierul Kobajidze promite că nu va permite o „revoluție”

Premierul georgian Irakli Kobajidze a declarat luni seară, în timp ce mii de protestatari s-au adunat din nou în fața parlamentului de la Tbilisi, că manifestațiile proeuropene desfășurate în țara sa de mai multe zile sunt finanțate din străinătate și a asigurat că nu va exista o „revoluție” în Georgia, refuzând totodată orice discuții cu opoziția, care nu recunoaște rezultatele alegerilor legislative ce au avut loc în octombrie, relatează agențiile AFP și Reuters.

„Aceste eforturi sunt finanțate din străinătate, iar finanțarea nu este transparentă", a acuzat la o conferință de presă Kobajidze, provenit din partidul „Visul Georgian” și acuzat de opoziția pro-UE de derivă autoritară și pro-rusă. „Le amintesc tuturor că nu va fi o revoluție în Georgia", a indicat el. Rusia a afirmat anterior că în Georgia este în desfășurare o încercare de „revoluție portocalie", orchestrată din străinătate după modelul Maidanului ucrainean.

Șeful guvernului georgian a declarat de asemenea că guvernul său va face „maximum de eforturi” pentru aderarea Georgiei la UE, după ce săptămâna trecută a anunțat suspendarea oricăror ambiții de aderare, anunț care a alimentat protestele organizate de opoziție.

El a exclus însă posibilitatea unor negocieri cu această opoziție care boicotează noul parlament rezultat în urma alegerilor din octombrie. Partidul „Visul Georgian” a obținut atunci aproape 54% din voturi, iar cele patru blocuri ale opoziției, împreună, aproape 38%. Acestea din urmă, sprijinite de președinta pro-occidentală Salome Zurabișvili, susțin că ar fi existat fraude și ingerințe rusești și cer repetarea scrutinului.

Președinta Zurabișvili le-a cerut luni statelor europene să ia măsuri împotriva a ceea ce ea a descris drept o încercare a Rusiei de a-și impune controlul în Georgia, țară a cărei importanță strategică a crescut în contextul războiului din Ucraina.

Georgia: Poliţia a tras cu tunuri de apă şi gaze lacrimogene pentru a-i dispersa pe protestatari

Poliția din Georgia a tras cu tunuri de apă și gaze lacrimogene pentru a-i dispersa pe protestatari la Tbilisi, unde a avut loc duminică seară o nouă manifestație împotriva deciziei guvernului de a suspenda discuțiile privind aderarea la Uniunea Europeană, au relatat luni agențiile de presă ruse preluate de Reuters. Mai mulți manifestanți au fost reținuți.

Mii de protestatari ies în stradă de câteva zile în țara cu 3,7 milioane de locuitori, acuzând partidul de guvernământ „Visul Georgian” că urmează politici din ce în ce mai autoritare, antioccidentale și proruse, scrie Reuters.

Poliția a intervenit la primele ore ale zilei de luni îndepărtându-i pe demonstranți de clădirea parlamentului. Pe fondul înfruntărilor cu poliția, protestatarii au fost forțați să părăsească bulevardul central Rustaveli, aruncând cu petarde în oamenii legii, care au răspuns cu salve de tunuri de apă și gaze lacrimogene, au transmis agențiile ruse.

Nu era clar luni dimineață câți oameni au fost reținuți în urma protestului de duminică, agenția de presă rusă Interfax relatând că doar un grup mic de manifestanți a rămas în apropierea unei stații de metrou.

După mai multe luni de tensiuni în creștere, criza din fosta republică sovietică din Caucaz s-a agravat în urma anunțului de joi că guvernul va îngheța discuțiile cu UE timp de patru ani. Manifestanții pro-UE s-au înfruntat cu poliția.

Potrivit Ministerului de Interne al Georgiei, 113 ofițeri de poliție au fost răniți în timpul protestelor de la Tbilisi din ultimele zile.

Duminică, patru grupuri de opoziție i-au îndemnat pe protestatari să le ceară angajatorilor concediu plătit pentru a participa la proteste, așa cum prevede legislația muncii, și le-au solicitat angajatorilor să le dea undă verde.

Președinta prooccidentală a Georgiei, Salome Zurabișvili, a cerut să se facă presiuni asupra Curții Constituționale pentru a anula alegerile câștigate luna trecută de „Visul Georgian”. Atât opoziția, cât și șefa statului afirmă că scrutinul a fost fraudat.

Uniunea Europeană și Statele Unite s-au declarat alarmate de ceea ce percep a fi o îndepărtare a Georgiei de la calea prooccidentală și întoarcerea ei către orbita Rusiei. „Visul Georgian” susține că acționează pentru a apăra suveranitatea țării împotriva interferențelor externe, mai consemnează Reuters.

Citește mai mult