Politic

Dorin Recean a solicitat demisiile lui Victor Parlicov, Victor Bînzari și a lui Sergiu Tofilat. Reacțiile celor vizați

Premierul Dorin Recean a solicitat joi demisiile ministrului Energiei, Victor Parlicov, a directorului general interimar al întreprinderii „Energocom”, Victor Bînzari, și a lui Sergiu Tofilat din funcția de membru al Consiliului de observatori al „Moldovagaz”. Recean i-a acuzat pe aceștia că nu au întreprins măsurile necesare pentru a aproviziona țara cu gaze naturale. Până la identificarea unui nou ministru al Energiei, Dorin Recean a spus că va prelua acest portofoliu și va gestiona acest sector important.

Premierul a declarat că Victor Parlicov era responsabil de sectorul energetic și „a admis greșeli, care ne-au adus în situații de criză”. Referindu-se la Victor Bînzari, prim-ministrul a spus că acesta se face responsabil de faptul că compania nu a achiziționat gaze atunci când a fost posibil, „ascunzându-se în spatele unor proceduri birocratice”. „În felul acesta, ei nu au reușit să asigure necesarul pentru perioada de iarnă la cele mai avantajoase prețuri”*, a spus Recean.

„Dl Tofilat, chiar dacă nu avea competență, totuși, a blocat cumpărarea de gaze de către instituțiile responsabile, atunci când era cel mai convenabil. Am solicitat Agenției Proprietăți Publice să convoace cât mai repede Adunarea generală a acționarilor pentru a numi un nou membru al Consiliului de observatori al ”Moldovagaz””, a declarat Dorin Recean.

Premierul a precizat că „aceste persoane fie au blocat, fie nu au acționat la momentul potrivit pentru a achiziționa gaz la cel mai convenabil preț”. „În loc să caute vinovați și să paseze vina și responsabilitatea de la unul la altul, sarcina lor era să asigure țara cu gaz.”

Totodată, premierul Dorin Recean a declarat că va cere Parlamentului să instituie stare de urgență în energetică din data de 16 decembrie curent până la depășirea situației privind alimentarea cetățenilor cu gaze naturale și pentru a depăși situația de criză și de a asigura cu energie electrică cetățenii de pe ambele maluri ale Nistrului.

„Atunci când accezi în funcția de ministru, accepți din start regulile de joc, atâta timp cât prim-ministrul și echipa de guvernare are nevoie de tine, tu ești ministru, când nu au nevoie, nu mai ești ministru, eu asta știam de la bun început, nu m-am născut ministru și nu am de gând să mor ministru. Este un proces firesc, dar cu detalii voi reveni separat”, a declarat Victor Parlicov pentru „Teleradio-Moldova”.

Solicitat de „Teleradio-Moldova”, membrul Consiliului de observatori al „Moldovagaz” Sergiu Tofilat a spus că nu este la curent cu faptul că a fost demis. „El îmi cere demisia, dar cu ce ocazie? Nu am idee”, a spus Tofilat. Ulterior, acesta a venit cu un comentariu pe facebook în care menționează că își va prezenta demisia, însă va continua să investigheze activitatea Moldovagaz.

„Sunt surprins de afirmațiile premierului Recean, toți sunt de vină în afară de Ceban. Prin deciziile de azi el a demonstrat că nu este voință politică de a face ordine la Moldovagaz. Dl Recean distribuie falsuri. Eu nu am competențe de a bloca achizițiile de gaze și el știe asta foarte bine. Am cerut de la Moldovagaz să nu cumpere tot volumul pentru iarnă într-o zi, exact asta a fost una din recomandările după audierea de la parlament. Îmi voi prezenta cererea de demisie, dar voi continua să investighez activitatea Moldovagaz și să informez opinia publică. Lupta nu s-a încheiat. Este mizerabil ce se întâmplă, noi nu pentru asta am protestat în perioada statului capturat”, a scris Tofilat.

„Nu am auzit de aceasta solicitare, dar acum politicul decide, nu? Mă voi conforma”, a declarat directorul general interimar al „Energocom”, Victor Bînzari, după anunțul premierului. Ulterior, acesta a oferit un comentariu pentru „Teleradio-Moldova” în care a precizat că această „decizie nu este decât o răfuială politică între factorii de guvernare”.

Declarația că Victor Bînzari este neprofesionist înseamnă că faci o declarație către toată echipa ”Energocom” care a muncit la greu ca să facă față provocărilor. Este dificil și este complicat să înțelegem decizia pentru că toată lumea știe cum sunt lucrurile și la toate aceste licitații au fost prezenți. Reprezentanți ai Ministerului Energiei, corpul de control al prim-ministrului, reprezentanți ai structurilor de forță, toți cunoșteau care sunt rezultatele licitațiilor și care sunt ofertele propuse de noi. Toți au fost informați despre ofertele noastre, licitațiile organizate și tot ce am făcut pentru a dezvolta sectorul energetic și piața angro din Republica Moldova. Nu s-a căutat un vinovat, s-a căutat doar un țap ispășitor și înțelegem că este o decizie strict politică și niște atacuri la această companie. Nu trebuie de știrbit din imaginea instituției. Cred că de fiecare dată se putea de așezat la masă, de căutat soluții”, a spus pentru „Teleradio-Moldova”, Victor Bînzari.

Directorul general interimar al „Energocom”, Victor Bînzari, a precizat că ultima discuție cu premierul a avut-o în seara zilei de 4 decembrie, unde au vorbit despre ce se întâmplă după 1 ianuarie: „Vorbeam despre stoparea tranzitului de gaze naturale prin Ucraina și am căutat soluții pentru a face față provocării. Deja astăzi dimineață, la primă oră, am făcut o ședință cu membrii din cadrul instituției și am dat indicații foarte clare fiecare persoană de ce este responsabilă”.

Amintim că „Moldovagaz” a solicitat, la finele lunii noiembrie, majorarea tarifelor la gaze, iar ANRE a aprobat noile tarife, care vor fi achitate de populație din 1 decembrie curent. Potrivit deciziei ANRE, consumatorii casnici vor plăti cu 3 lei și 62 de bani mai mult pentru fiecare metru cub de gaz. Noul tarif la gaze este de 16 lei și 74 de bani pentru un metru cub, TVA inclus.

Autoritățile au dat asigurări că vor interveni cu compensații majorate la energie. Mecanismul nu a fost anunțat, deocamdată.

Carolina Străjescu

Carolina Străjescu

Autor

Citește mai mult