CCR își explică decizia: Alegerile prezidențiale au fost viciate pe toată durata desfășurării lor și în toate etapele
Curtea Constituțională a României (CCR) a prezentat argumentele care au stat la baza deciziei de a anula rezultatele primului tur al alegerilor prezidențiale. Judecătorii Curții spun că, după declasificarea documentelor prezentate în ședința CSAT, au constatat că procesul electoral „a fost viciat pe toată durata desfășurării lui”.
- Expert: Decizia Curții Constituționale va reseta clasa politică din România
- Klaus Iohannis: Eu rămân în mandat până va fi ales un nou președinte al României
- Alegeri prezidențiale anulate în România. Elena Lasconi: „Statul român a călcat în picioare democrația”
- După trei ore de la anularea alegerilor prezidențiale din România, secțiile de votare din R. Moldova și diasporă s-au închis
Argumentele CCR:
- S-a constat că procesul electoral privind alegerea Președintelui României a fost viciat pe toată durata desfășurării lui și în toate etapele de multiple neregularități și încălcări ale legislației electorale care au distorsionat caracterul liber și corect al votului exprimat de cetățeni și egalitatea de șanse a competitorilor electorali, au afectat caracterul transparent și echitabil al campaniei electorale și au nesocotit reglementările legale referitoare la finanțarea acesteia. Toate aceste aspecte au avut un efect convergent de desconsiderare a principiilor esențiale ale alegerilor democratice.
- Principalele aspecte imputate procesului electoral privind alegerea Președintelui României din anul 2024 sunt cele privind manipularea votului alegătorilor și distorsionarea egalității de șanse a competitorilor electorali, prin utilizarea netransparentă și cu încălcarea legislației electorale a tehnologiilor digitale și a inteligenței artificiale în desfășurarea campaniei electorale, precum și prin finanțarea din surse nedeclarate a campaniei electorale, inclusiv online.
- Curtea observă că, în coordonatele în care s-a desfășurat procesul electoral cu privire la alegerea Președintelui României din 2024, a fost afectat caracterul liber exprimat al votului cetățenilor.
- Curtea reține că a fost afectată egalitatea de șanse a competitorilor electorali, ceea ce reflectă o alterare a însuși dreptului de a fi ales. Neregularitățile din campania electorală s-au răsfrânt asupra competitorilor electorali, din moment ce au creat o inegalitate vădită între candidatul care a manipulat tehnologiile digitale și ceilalți candidați participanți în procesul electiv. Astfel, expunerea semnificativă a unui candidat a condus la reducerea direct proporțională a expunerii în media online a celorlalți candidați în procesul electoral. Or, utilizarea tehnologiilor digitale și a inteligenței artificiale, atât de către candidați ori competitori electorali, cât și de către partide politice, susținători ori simpatizanții lor trebuie să fie transparent…
- În prezenta cauză, caracterul liber exprimat al votului a fost încălcat prin faptul că alegătorii au fost dezinformați prin intermediul unei campanii electorale în cadrul căreia unul dintre candidați a beneficiat de o promovare agresivă, derulată cu eludarea legislației naționale în domeniul electoral și prin exploatarea abuzivă a algoritmilor platformelor de social-media. Manipularea votului a fost cu atât mai evidentă cu cât materialele electorale de promovare a unui candidat nu au purtat însemnele specifice publicității electorale conform Legii nr. 370/2004.
- În plus, candidatul a beneficiat și de un tratament preferențial pe platformele de social-media, ceea ce a avut ca efect denaturarea manifestării de voință a alegătorilor.
Amintim că CCR a mai decis că procesul electoral pentru alegerea președintelui României va fi reluat în integralitate, guvernul României urmând să stabilească o nouă dată. Acest lucru înseamnă că alegerile prezidențiale ale României vor fi luate de la zero, iar candidații trebuie să se înscrie din nou și să treacă prin procesul de validare de la Biroul Electoral Central.
Totodată, după decizia CCR, președintele României Klaus Iohannis a anunțat că va rămâne în mandat până când va fi ales noul președinte. Liderul de la Cotroceni a mai spus că viitorul guvern al României va fi desemnat după constituirea noului Parlament.
Între timp, Biroul Electoral Central a oprit votul din diasporă pentru al doilea tur al prezidențialelor, care începuseră astăzi.
Elena Lasconi, lidera USR care se calificase în turul I, va candida din nou, a anunțat partidul său. De menționat că anularea alegerilor prezidențiale are loc pe fondul desecretizării informațiilor de la serviciile secrete, care au indicat ingerința Rusiei în acest scrutin.