Reacții internaționale după anularea alegerilor prezidențiale din România
Anularea alegerilor prezidențiale din România a generat mai multe reacții internaționale. Statele Unite ale Americii (SUA) au precizat, într-un comunicat, că „își reafirmă încrederea în instituțiile și procesele democratice din România”.
- Alegeri prezidențiale anulate în România. Elena Lasconi: „Statul român a călcat în picioare democrația”
- Călin Georgescu, reacție după decizia CCR de a anula alegerile prezidențiale
- Klaus Iohannis: Eu rămân în mandat până va fi ales un nou președinte al României
„Românii trebuie să aibă încredere că alegerile lor reflectă voința democratică a poporului român și sunt libere de influențe străine nocive, menite să submineze corectitudinea alegerilor lor. Integritatea alegerilor din România este esențială pentru democrația câștigată cu greu de români. Este alegerea poporului român pe cine își va alege. Nicio altă țară sau actor străin nu are acest drept”, a menționat Departamentul de Stat al SUA.
Departamentul de Stat al SUA îndeamnă toate părțile să respecte ordinea constituțională a României: „Statele Unite își reafirmă încrederea în instituțiile și procesele democratice ale României, inclusiv în ceea ce privește investigațiile asupra influențelor neprietenoase străine. Îndemnăm toate părțile să respecte ordinea constituțională a României și să participe la un proces democratic pașnic, liber de amenințări sau intimidare, care să reflecte voința democratică a poporului român”.
Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat într-o postare pe X, că „poporul român este cel care trebuie să decidă ce este mai bine pentru țara sa, fără interferențe străine”.
„Comisia va continua să lucreze astfel încât platformele să respecte obligațiile lor în conformitate cu Legea serviciilor digitale în ceea ce privește alegerile din Europa. Este responsabilitatea poporului român să decidă ce este mai bine pentru țara lor, fără interferențe externe”, a scris Ursula von der Leyen.
Și diplomația britanică și-a exprimat îngrijorarea în legătură cu rapoartele autorităților române privind interferența Rusiei în alegerile prezidențiale din România. Potrivit oficialilor britanici, alegerile din România trebuie să fie decise doar de poporul român, într-un mod liber și corect, iar Regatul Unit va rămâne un aliat ferm și un prieten al României.
Imixtiunea rusească în procesul electoral din România a trezit îngrijorări și în rândul oficialilor din Franța, Italia și Germania. Ministrul de Externe al Poloniei a salutat faptul că democrația a prevalat și a anunțat că va continua să colaboreze cu România ca stat membru de încredere al UE și aliat NATO.
Franța a adresat un mesaj de îngrijorare legat de interferența rusă în alegeri. Țara salută măsurile anunțate de Comisia Europeană privind serviciile digitale și face apel la mobilizarea tuturor instrumentelor necesare pentru a consolida transparența platformei TikTok și pentru a preveni riscurile sistemice ce vizează procesul electoral atât din România, cât și din toate statele membre UE.
Cu o reacție a venit și Ministerul Afacerilor Externe al Ucrainei, care la fel condamnă interferența flagrantă a Rusiei în afacerile interne ale României, pe care o califică drept o încercare de a priva poporul român de dreptul său constituțional la libera exprimare a voinței sale.
Amintim că vineri Curtea Constituțională a României (CCR) a decis, în unanimitate, anularea alegerilor prezidențiale. Decizia a fost luată după desecretizarea informațiilor de la serviciile secrete care au documentat imixtiunea unui „actor statal” în campania candidatului Călin Georgescu.
CCR a mai decis că procesul electoral pentru alegerea președintelui României va fi reluat în integralitate, guvernul României urmând să stabilească o nouă dată. Acest lucru înseamnă că alegerile prezidențiale ale României vor fi luate de la zero, iar candidații trebuie să se înscrie din nou și să treacă prin procesul de validare al Biroului Electoral Central al României.
După decizia CCR, președintele Klaus Iohannis a anunțat că va rămâne în mandat până când va fi ales noul președinte. Liderul de la Cotroceni a mai spus că viitorul guvern al României va fi numit după constituirea noului Parlament.