Marea Unire prin cântec și poezie, spectacol inedit la Chișinău
Un spectacol dedicat sărbătoririi Marii Uniri a adunat la Biblioteca „Onisifor Ghibu" scriitori, dar și elevi de la Liceul Republican de Muzică „Ciprian Porumbescu”, care au onorat memoria și contribuțiile precursorilor Marii Uniri. Scriitorul și moderatorul Dumitru Dan Maxim, împreună cu elevii, au făcut o incursiune în istorie, au recitat versuri patriotice și au cântat la pian.
Doi elevi din clasa a șasea au demonstrat și comentat în felul lor ce înseamnă, cum înțeleg ei unirea:
„În primul rând, noi am cântat în doi. Am repetat de foarte multe ori ca să fim pe aceeași linie”.
„Pe al nostru steag e scris Unire, Unire-n cuget și simțiri... vom înfrunta orice umbriri”.
Iar prin aceste versuri, moderatorul evenimentului a evocat memoria marelui compozitor Ciprian Porumbescu.
„Ne amintește de Unirea din 1859 în care apare Imnul „Pe al nostru steag e scris Unire", muzica semnată de Ciprian Porumbescu, pe versurile lui Andrei Bârseanu. A fost Imnul Unirii din 1859. Melodia lui Ciprian Porumbescu este Imnul de Stat al Albaniei de astăzi. Evenimentul de astăzi e dedicat acestor premergători, precursori ai Marii Uniri”, susține scriitorul Dumitru Dan Maxim.
Recitalurile de poezie, creațiile interpretate la pian au fost dovada harului participanților.
„Eu, ca cetățean român, pentru că mă consider așa, sunt din Basarabia, dar mă consider româncă, sunt onorată să recit o poezie despre basarabenii la Putna, să recit despre Unire”;
„Este o mare onoare pentru noi, căpătăm experiență și ne mândrim pentru că suntem români, basarabeni, dar români!”;
„Prin muzică noi putem descrie evenimentele care s-au petrecut de mult timp și noi putem fi ca înaintași, prin muzică!”.
Recitalul de cântec și poezie a fost completat de expoziția de pictură cu genericul „Dialog cu timpul”.
„Aceste lucrări sunt ale pictorului Constantin Maxim. Trăiește în satul Drăsliceni, are picturi extraordinare legate de meleagul nostru și de România, că noi tot am fost cândva o țară”, a precizat Viorica Spânu, profesoară la Liceul Republican de Muzică „Ciprian Porumbescu”.
„Acest eveniment nu poate fi uitat și șters atât de ușor din memoria colectivă și, mai cu seamă, a celor care sunt îndrăgostiți de țara istorică a noastră”, a menționat Dumitru Dan Maxim.
Pe 1 decembrie s-au împlinit 106 ani de la Marea Unire de la Alba Iulia. Atunci toate provinciile locuite de români s-au unit în anul 1918 și au format statul care este acum România.