Tot mai mulți refugiați ucraineni, dornici să învețe limba țării care le-a devenit a doua casă
Lecții de română pentru cei plecați din calea războiului. Mai mulți refugiați din Ucraina s-au înscris la cursuri, dornici să descopere cultura și limba țării care a devenit pentru ei a doua casă. Unii speră să-și ocupe astfel timpul și să treacă mai ușor peste despărțirea de cei dragi. Alții studiază limba română din respect pentru moldovenii care le-au întins o mână de ajutor. Cursurile sunt organizate în cadrul unui proiect implementat cu sprijinul financiar al Uniunii Europene.
Soții Alexandr și Olga Bosoc sunt originari din Herson și au fugit din calea războiului acum doi ani. S-au stabilit la Soroca, unde în această perioadă au reușit să deprindă obiceiurile și tradițiile țării noastre. Dar bariera lingvistică îi împiedică să se integreze pe deplin, așa că au decis să învețe limba română. Au fost primii care s-au înscris la lecții, atunci când s-a anunțat despre această oportunitate.
„Am înțeles că trebuie să învățăm limba română. Am tot sperat că se va termina războiul și ne vom întoarce acasă. Dar așa cum acest lucru nu s-a întâmplat, am decis să revenim pe băncile școlii și să învățăm. Este complicat, mai ales pentru cei care nu au cunoscut limba până acum”, a spus Alexandr Bosoc, refugiat.
„Am 60 de ani și desigur că studierea unei limbi străine este o provocare. Nu este simplu, dar îmi place să învăț, pentru că astfel pot înțelege limba celor cu care comunic. Este foarte plăcut să aud cuvintele pe care le studiez la ore în timpul discuțiilor cu oamenii care ne-au adăpostit”, spune Olga Bosoc, refugiată.
Deși spune că limba română este una complicată, Olga Bosoc consideră că toți cei care ajung să trăiască în Republica Moldova sunt obligați să o cunoască.
„Limba română este frumoasă, rafinată, comparativ cu vorbirea moldovenească. Vorbirea română este festivă, nobilă, îmi place și vreau foarte mult să înțeleg și să vorbesc în română. Noi mergem la spital, la policlinică, chiar și în transportul public și cred că e rușinos să nu cunoști limba celor care te-au adăpostit”, afirmă refugiata.
Cea care îi ghidează pe refugiați la aceste cursuri este Lucia Bunescu, profesoară de limba română la Liceul Teoretic „Petru Rareș” din Soroca. A acceptat provocarea de a preda limba română refugiaților ucraineni, pentru că vrea să-i ajute să se integreze.
„M-a uimit și am rămas plăcut surprinsă când ei au ales să învețe limba română, grupul este mixt, ceea ce înseamnă că avem și din cei care cunosc limba română, că își au rădăcini sorocene, dar au plecat din copilărie și pentru dânșii este mai ușor. Sunt mândră de soții Olga și Alexandru, care dau dovadă de o calitate excepțională de a învăța cât mai mult, am și zile când mă pun în situația că vin pentru nivelul de începători, însă ei doresc mult mai mult”, a precizat Lucia Bunescu.
Raisa Toncoglaz s-a născut în Republica Moldova, dar familia ei s-a mutat cu traiul în Ucraina când avea trei ani. Războiul i-a determinat să se întoarcă în țară. Acum, vine la cursuri pentru a-și aminti limba uitată. După fiecare lecție repetă, împreună cu copiii ei, noțiunile învățate.
„Mie mi-a fost mai ușor decât la toți pentru că am părinți moldoveni și limba am cunoscut-o din copilărie. Am avut aproape trei ani când părinții au plecat în Ucraina la lucru și am rămas acolo, toată viața am trăit acolo și nici nu am avut gând că o să vină timpul să-mi trebuiască limba asta. Vreau să o cunosc, dacă m-a primit pământul ăsta, eu sunt datoare”, a spus Raisa Toncoglaz.
Orele de română nu sunt doar pentru adulți, dar și pentru copii: „Este o limbă interesantă și trebuie de fapt să cunoaștem toate limbile, ca să putem să ne înțelegem. Trăim aici și vom mai rămâne până se va încheia războiul, așa că vom învăța limba”.
De la începutul războiului, organizațiile neguvernamentale îi ajută pe ucrainenii veniți în Republica Moldova, iar cursurile de limba română se bucură de o cerere tot mai mare în rândul persoanelor refugiate. Proiectul este implementat de organizația neguvernamentală „Casa Speranțelor".