Târgul Internațional de Caritate, la a 26-a ediție. Banii colectați vor fi donați organizațiilor caritabile
Forfotă mare la Palatul Republicii, unde peste 60 de producători locali, reprezentanți ai misiunilor diplomatice acreditate în țara noastră, dar și ai organizațiilor neguvernamentale și-au dat întâlnire la cea de-a 26-a ediție a Târgului Internațional de Caritate. Standurile au fost doldora de bucate tradiționale gătite de delegații, dar și de obiecte realizate handmade. Cei prezenți au avut ocazia să procure delicii și suvenire din diferite țări, iar banii colectați vor fi donați organizațiilor caritabile.
Din Franța, China, Austria, rând pe rând, delegațiile și-au prezentat tradițiile și cultura.
„Avem pregătite quiche lorraine cu somon și broccoli, pentru că în Franța este popular și avem ceva dulce, dulceață de Crăciun cu prune, mere, caise”, spune Marie Lecole, reprezentantă a Ambasadei Franței.
„Noi avem aici diverse dulciuri din Austria, avem faimoasele dulciuri Mozart cu marțipan, la fel și cafea. Este important pentru noi, deoarece noi vrem să reprezentăm Clubul Internațional de Femei, problemele femeilor sunt foarte importante pentru Austria și pentru ambasada noastră”, a menționat Stella Avallone, ambasadoarea Austriei.
Ambasada Qatarului și-a expus costumele tradiționale și bucatele pentru vizitatori. Printre tradițiiile expuse s-a numărat și tatuajul cu henna.
„Este foarte important pentru statul Qatar să participe la acest eveniment, ca să fim solidari cu oamenii care participă la târg. Statul Qatar este parte a comunității internaționale aici, în Moldova, și este datoria noastră să participăm”, afirmă ambasadorul Qatarului, Turki bin Abdulla Z. Al-Mahmoud.
Diana Cușnir este o tânără antreprenoare. Aceasta gestionează împreună cu soțul o afacere în domeniul textil. De la hăinuițe pentru bebeluși până la șorțuri și șosete, toate au fost la căutare la târg.
„Cusutul și producerea articolelor pentru copii este o pasiune a mea, dar s-a accentuat mai mult în timpul pandemiei când eram acasă și nu făceam nimic. Avem un atelier în centrul capitalei, deja ne-am extins, inițial era afacere mică și produceam acasă pentru cunoscuții noștri. Noi am aplicat la ODA și am primit 150 de mii de lei pentru a cumpăra echipament special pentru broderie, noi avem mașină de brodat, dar datorită cerințelor de pe piață, noi am simțit necesitatea să ne dezvoltăm”, a menționat antreprenoarea Diana Cușnir.
Și Ana Balahtari, originară din Sângerei, a venit la târgul de astăzi cu produse naturale. Împreună cu familia gestionează o mică afacere de producere a condimentelor. Ca și alți antreprenori, Ana cu ajutorul fondurilor europene a reușit să își dezvolte afacerea.
Pe lângă faptul că au avut ocazia să afle despre cultura și tradițiile diferitelor națiuni și în același timp să susțină cauze nobile, vizitatorii nu au ieșit cu mâinile goale de la târg:
„Am procurat o cafea și ceva pentru carne, am vrut să gust ceva nou, nu știu, m-a impresionat mult, o diversitate în toate aceste culturi”.
„Deja vin de ani buni la acest târg și mereu găsesc cadouri pentru cei dragi mie, deoarece sunt produse inedite. Acum am luat ceva handmade, ceva gustos, ceva de îmbrăcat”.
„Am procurat de la Ambasada Indiei câte ceva condimente, de la China am luat simbolul dragonului, niște ceai de la lituanieni”.
Anul trecut, peste 700 de mii de lei au fost strânși pentru spitale, centre sociale și inițiative destinate refugiaților.