Regional

Centru social în satul Copceac// Locuitorii cu venituri mici vor primi prânzuri calde

Locuitorii cu venituri mici din satul Copceac, autonomia găgăuză, vor putea primi prânzuri calde și vor utiliza spălătoria socială în urma deschiderii unui centru social multifuncțional în localitate. Grație unui grant de o sută de mii de euro din partea Uniunii Europene și PNUD, au fost renovate cantina și spălătoria socială. Centrul urmează să fie dotat cu tehnica și mobilierul necesare, după care își va deschide ușile pentru beneficiari, inclusiv pentru desfășurarea diferitor activități pentru locuitori.

În locul unde a fost deschis centrul social multifuncțional, anterior, era un garaj care avea și cazangerie. Grație grantului, clădirea a fost renovată, iar acum în ea se află o cantină și o spălătorie socială. Cantina are o capacitate de o sută de persoane.

Cunoaștem că în prezent tinerii pleacă și rămân bătrânii singuri. Ei nu pot să aibă grijă de sine așa cum o făceau în tinerețe. Acest centru multifuncțional va fi pentru ei unul util, unde vor putea să-și spele hainele și chiar primi mâncare”;

Oamenii vor veni aici cel puțin o dată pe zi și vor primi mâncare caldă. Vor fi și mașini de spălat”;

Sper că ei vor prețui, vor vizita activ acest centru și vor utiliza toate serviciile care le sunt oferite”, spun angajații.

În acest centru, oamenii vor putea aduce și lucrurile pe care nu le mai utilizează, dar sunt funcționale. Astfel, acestea vor putea fi aduse la punctul de colectare, care ulterior vor fi distribuite celor nevoiași.

În localitate sunt oameni care fac reparație și lucrurile care sunt bune, dar ei le schimbă pe altele noi, le pot aduce aici - mobilă, tehnică sau haine. Le vor aduce și le vom împărți pentru cetățenii care nu pot acum să cumpere, de exemplu, un calculator pentru copil”, a menționat primarul din Copceac, Oleg Garizan.

Ceea ce facem în Găgăuzia facem și în alte zone ale Republicii Moldova. Este vorba și de infrastructură, de sprijin pentru afacerile mici și mijlocii, pentru turism, susținerea ONG-urilor, mass-mediei independente. Bineînțeles, sprijin pentru proiectele sociale, unul dintre care l-am deschis aici”, susține ambasadorul UE la Chișinău, Jānis Mažeiks.

În afară de satul Copceac, astfel de granturi au primit și alte patru localități din țara noastră. Este vorba de satul Volintiri, raionul Ștefan Vodă, satul Cărpineni, raionul Hâncești, orașele Drochia și Cimișlia. Suma totală a granturilor ajunge la aproape 400 de mii de euro.

Citește mai mult