Externe

Protestatarii din Tbilisi decorează bradul de Crăciun cu fotografii ale victimelor represiunilor

Protestele masive din capitala Georgiei continuă pentru a 11-a zi, iar duminică, 8 decembrie, participanții au decorat bradul de Crăciun amplasat în fața Parlamentului pe bulevardul Rustaveli cu fotografii ale activiștilor și jurnaliștilor răniți în timpul dispersării manifestațiilor. Potrivit portalului „Georgia Online”, citat de DW, protestatarii au împiedicat autoritățile locale să finalizeze decorarea bradului.

Bradul, instalat mai devreme de către primăria Tbilisi, a devenit un simbol al nemulțumirii față de acțiunile guvernului. Pe lângă fotografii, protestatarii au adăugat steagurile Georgiei, Uniunii Europene, Ucrainei și Statelor Unite. În aceeași seară, un manechin reprezentându-l pe Zviad Kharazishvili, șeful Departamentului pentru Sarcini Speciale, a fost ars în semn de protest.

„Primarul din Tbilisi, Kakha Kaladze, a încercat în secret să instaleze un pom de Crăciun peste noapte, după dispersarea protestelor. În replică, cetățenii au împodobit bradul cu fotografii ale victimelor violenței regimului - cei bătuți și arestați pentru apărarea unei Georgii libere și europene”, a scris cercetătoarea în domeniul corupției din cadrul Transparency International Georgia, Katie Shoshiashvili.

Primarul Tbilisiului, Kakha Kaladze, a declarat că bradul va fi readus la o stare corespunzătoare. În noaptea de 9 decembrie, în jurul orei 2:00, majoritatea protestatarilor au părăsit piața din fața Parlamentului, fără să fie raportate incidente de folosire a forței.

Menționăm că, în timpul protestelor, manifestanții au format echipe de autoapărare, după ce mai mulți participanți și jurnaliști au fost atacați de persoane necunoscute înarmate, îmbrăcate în negru. În plus, opoziția georgiană a avertizat cu privire la prezența unor jurnaliști acuzați de propagandă rusă. Printre aceștia se numără Patrick Lancaster, cunoscut pentru reportajele sale din regiunile ucrainene ocupate de Rusia.

Manifestațiile au fost declanșate după anunțul premierului Irakli Kobakhidze privind amânarea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană până în 2028. Președinta Georgiei, Salome Zurabișvili, s-a alăturat protestatarilor și a cerut organizarea unor noi alegeri parlamentare.

Mai multe state europene, inclusiv Estonia, Letonia, Lituania și Ucraina, au impus sancțiuni împotriva oficialilor georgieni responsabili de reprimarea protestelor. De asemenea, Olanda a cerut suspendarea regimului fără vize cu Georgia, într-un gest de solidaritate cu protestatarii.

Bogdan Nigai

Bogdan Nigai

Autor

Citește mai mult