Oreionul, o infecție extrem de contagioasă, face ravagii în R. Moldova. Medicii recomandă vaccinarea
În contextul cazurilor de oreion înregistrate săptămâna trecută, autoritățile din sănătate publică atenționează asupra necesității vaccinării, mai ales că boala virală afectează în principal copiii și tinerii. Medicii spun că infecția este extrem de contagioasă și poate duce la complicații serioase, în cazuri rare chiar și la meningită virală.
„Oreionul se transmite prin salivă, prin sărut, prin acele lucruri casnice infectate deja de omul bolnav. Perioada de incubație a oreionului poate să fie de la 14 la 21 de zile, destul de lungă. Apare o tumefiere retroauriculară. În timpul mestecării, apare un disconfort și această tumefiere se mărește în volum de obicei în primele trei zile”, a declarat Rodica Ceavdari, medic de familie, în cadrul emisiunii „Bună Dimineața”, de la Moldova 1.
Deși oreionul este în mod obișnuit o boală cu simptome care dispar în câteva săptămâni, complicațiile pot apărea în cazurile grave, în special în cazul adulților.
„Trebuie să atragem atenție pentru că clinica se vede de sus, poate să apară dureri în regiunea abdomenului, pare a fi apendicită, un abdomen acut, dar oreionul afectează și pancreasul. În special bărbații trebuie să se examineze, pentru că oreionul poate afecta testiculele și poate fi dureros.”
În primele 10 luni ale anului curent, în Republica Moldova au fost raportate 49 de cazuri de oreion, majoritatea fiind la copiii cu vârste între 0 și 17 ani. De asemenea, cazurile de rujeolă au înregistrat o creștere alarmantă, ajungând la 210 cazuri confirmate în 2024, comparativ cu doar trei înregistrate anul trecut.