Cultură

Cei mai fideli cititori și proiecte inovatoare de promovare a lecturii, premiate la gala Lectura Central

Cei mai fideli cititori au fost premiați astăzi la o gală în cadrul programului național Lectura Central ajuns la a șaptea ediție. Au fost oferite premii în cadrul mai multor concursuri, printre care „Cel mai original proiect de promovare a lecturii", „Cel mai original club de lectură" și, în premieră, „Cel mai reușit program de implicare a bibliotecilor în promovarea valorilor europene".

În debutul evenimentului, participanții, provocați de scriitoarea Paula Erizanu, au vorbit despre cărțile care i-au format și inspirat. A urmat înmânarea testimonialelor de laureat. Mădălina Țurcanu din orașul Drochia este deținătoarea locului întâi la concursul „Cel mai fidel cititor".

„Lumea se informează mai mult de pe sursele din internet și asta nu este foarte bine, deoarece nu toate sursele sunt veridice, nu te informezi corect și consider că, într-adevăr, cărțile au fost și vor rămâne o sursă de inspirație bună.”

Premiul pentru „Cel mai original proiect de promovare a lecturii" a revenit Bibliotecii Publice Raionale din Orhei, care a organizat Festivalul de Carte în aer liber.

„Pe parcursul celor patru zile de festival, ne-am propus să avem peste patru mii de vizitatori și ne-a reușit. După acest festival, a crescut numărul cititorilor bibliotecii, pentru că acesta a fost ca un apel să pășească mai des pragul bibliotecilor și să răsfoiască, să consulte cartea în format original”, declară directoarea Bibliotecii „A. Donici” din Orhei, Stepanida Țugui.

„Acest premiu vine pentru un proiect pe care-l realizăm de cinci ani. „Pâinea de la iepure și o carte nouă de la Iulian Filip". Este un proiect mare al bibliotecii noastre, care însumează o activitate mare și însumează mulți oameni care se implică în acest proiect”, susține directoarea Bibliotecii „M. Sadoveanu” din Strășeni, Nadejda Pădure.

Pentru promovarea valorilor europene, Biblioteca Raională din Ungheni a fost premiată cu locul întâi pentru proiectul Europa 3D

„Ne-am axat pe trei activități ample: ceea ce ține de integrarea diasporei în activitățile bibliotecare, ceea ce ține de programul Zilelor Europei în raionul Ungheni și programul estival pentru copii, unde au fost implicate peste 40 de biblioteci”, specifică directoarea Bibliotecii „D. Cantemir”, din Ungheni, Aliona Manciu.

„Se depune un efort considerabil, în special, creșterea nivelului de lectură între tineri sau acesta este scopul nostru, de a promova autorii autohtoni, dar și universali”, spune directoarea Bibliotecii Naționale, Elena Pintelei.

Programul Național „Lectura Central" s-a desfășurat cu susținerea Ministerului Culturii și a Comisiei Naționale a Moldovei pentru UNESCO.

Citește mai mult