Social

Spitalele din Chișinău se pregătesc pentru eventuale deconectări de energie. Generatoarele, verificate

În contextul incertitudinii în sistemul energetic, spitalele din Chișinău se pregătesc de eventuale deconectări de energie la scară largă. Inginerii au început verificările generatoarelor de urgență, care asigură o reacție promptă în caz de întrerupere a alimentării cu energie electrică.

La Spitalul Clinic Municipal „Gheorghe Paladi” se fac lunar verificări la generatoare. Fiind șase la număr, acestea pot asigura funcționarea tuturor clădirilor în cazul unei deconectări a energiei.

În cazul unei deconectări, el este conectat la butelii. În caz că se deconectează automat, se pornește butelia, ne folosim de butelii adăugătoare, depinde deja de consum, buteliile se schimbă și lucrul merge mai departe”, a spus inginerul Pavel Coșcodana.

Reprezentanții instituției susțin că generatoarele funcționează până la 10 ore fără intervenția inginerilor, timp în care aceștia pot alimenta mașinăriile cu combustibil.

Dacă nu apare lumina ori dispare din rețea, în cinci secunde se pornesc generatoarele noastre și au aproximativ 10 ore de lucru încontinuu până le oprim noi, în această perioadă noi avem posibilitatea să ne organizăm, să dotăm cu motorină, ulei, filtru. Verificarea generatoarelor se face o dată pe lună”, afirmă șeful de departament Artur Școlnic.

Noi suntem asigurați practic în totalitate cu generatoare pentru lumină electrică alternativă. Suntem asigurați la 100% și suntem pregătiți, sperăm să nu fie, dar suntem pregătiți pentru asta”, a menționat directorul Spitalului Clinic Municipal „Gheorghe Paladi”, Vasile Guzun.

Verificările au început și la Spitalul Clinic Municipal „Sfânta Treime” din Chișinău. Instituția este asigurată cu trei generatoare de înaltă capacitate.

Generatoarele toate practic mai mult de 50 de procente sunt alimentate cu combustibili în caz de urgență. Un an sau doi în urmă, când a fost stinsă lumina, ne-am descurcat. Rezervoarele sunt la unul de 480 de litri și de 680 de litri, poate să ajungă pe 24 de ore, poate să nu ajungă”, spune inginerul Iurie Lupu.

Administrația spitalului susține că instituția este asigurată în proporție de 95 la sută în caz de criză energetică. Generatoarele vor asigura cele mai importante secții din cadrul spitalului.

Spitalul dispune de două secții de terapie intensivă care sunt conectate, avem două stații de oxigen, este diagnosticul funcțional, o secție care face analizele - asigurată, blocul operator unde se fac operații și manual, dacă este necesar, asigurăm cu alimentare blocul unde stau pacienții”, precizează inginerul Mihail Iurcu.

Amintim că Republica Moldova se poate confrunta cu deconectări de energie electrică dacă Centrala de la Cuciurgan din regiunea transnistreană va rămâne fără gaze la sfârșitul acestui an, atunci când expiră contractul pentru tranzitul gazelor rusești pe teritoriul Ucrainei.

Citește mai mult