Profesorii din Republica Moldova protestează în fața Parlamentului: cer salarii egale cu media pe economie
Un grup de profesori din mai multe localități ale Republicii Moldova protestează în fața Parlamentului. Aceștia sunt nemulțumiți de faptul că autoritățile nu au inclus în proiectul bugetului de stat pentru anul 2025 cerințele lor privind creșterea salariilor. Protestatarii scandează: „Vrem salarii decente!”, „Prețuiți munca noastră!”, „Cerem majorarea salariilor!”, „Cu așa salarizare, grădinița, școala moare”. Ministrul Educației a declarat anterior că „majorarea cu 35 la sută nu este realistă”, dar a dat asigurări că poartă discuții cu autoritățile pentru a identifica măsuri adiționale în susținerea pedagogilor.
Federația Sindicală a Educației și Științei precizează că profesorii solicită ca salariul din domeniul educației și cercetării să fie egal cu salariul mediu pe economie prognozat pentru anul viitor, respectiv 16.100 de lei.
„Noi nu ne-am adunat aici ca să cerem, ne-am adunat aici ca să mai dăm o șansă Legislativului, ca să se așeze la masa de dialog unde să aibă loc schimb de informații, consultări și negocieri pe marginea stabilirii salariului minim pentru 2025. (...) Noi am solicitat un salariu minim de 6 000 de lei, dar am fost informați de Cabinetul de miniștri că vom avea maxim 5 500 de lei. Acest lucru nu este în conformitate cu situația reală cu care se confruntă angajații din sistemul educațional. Considerăm că revendicările noastre sunt bazate pe cifre reale și necesitățile pe care le au salariații și familiile acestora”, a declarat președintele Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova, Igor Zubcu.
Oamenii de știință din Republica Moldova se confruntă cu o situație fără precedent pornind de la faptul că necesitățile cresc, dar nu pot fi compensate de facto, susține o profesoară de la Institutul de Biologie.
„Treaba asta ne pune în gardă pentru că educația și știința sunt pilonii de bază ai dezvoltării societății, care merită și pretinde să fie în UE. Dreptul omului de a trăi decent și frumos la el acasă. În sărăcie, creștem oameni mediocri”, a conchis ea.
Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a promis profesorilor care au ieșit la protest că autoritățile „vor căuta soluții" pentru a majora salariile în domeniul educației: „O să găsim soluții, vă rog, nu înghețați de frig”.
Ce solicită sindicatele:
• Stabilirea unei valori de referință de 2900 de lei pentru cadrele didactice, științifico-didactice, de cercetare și de conducere.
• Stabilirea unei valori de referință de 2640 de lei pentru cadrele non-didactice.
• Achitarea premiului pentru anul 2024 în termenii stabiliți conform art. 21 prim din Legea 270/2018.
• Oferirea unui cadru legislativ clar și susținător, care să asigure o creștere constantă și echitabilă a veniturilor în educație, în funcție de nivelul de pregătire, experiență și performanță a cadrelor didactice.
La această etapă, pentru a ajunge la un compromis, sindicatele propun să se înceapă negocierile cu majorarea valorii de referință cu 200 de lei pentru personalul non-didactic și cu 300 de lei - pentru cadre didactice, științifico-didactice, de cercetare și de conducere.
Astfel, valorile de referință ar crește de la 2100 la 2300 pentru personalul non-didactic și pentru colaboratorii OLSDÎ și, respectiv, de la 2300 la 2600 pentru cadrele didactice, științifico-didactice, de cercetare și de conducere.
Protestele sunt planificate și pentru data de 19 decembrie, iar în școlile din întreaga țară vor avea loc flash-moburi pentru a atrage atenția asupra revendicărilor lor.