Măsurile de prevenire și atenuare a impactului crizei energetice, discutate la Guvern
Măsurile de prevenire și atenuare a impactului crizei energetice în caz de sistare a furnizării gazelor naturale de către Gazprom pe malul stâng al Nistrului, începând cu 1 ianuarie 2025, au fost discutate de către membrii Comisiei guvernamentale de coordonare a măsurilor de pregătire pentru sezonul de încălzire 2024-2025.
Potrivit unui comunicat al Executivului, Energocom a anunțat că a avut discuții cu Nuclearelectrica” și OMV Petrom din România pentru ca Republica Moldova să poată importa energie electrică la preț preferențial până la sfârșitul lunii martie.
În același timp, Termoelectrica și CET-Nord au prezentat posibilitățile pe care le au de a crește producția de energie electrică și au dat asigurări că nu vor exista riscuri semnificative în furnizarea consumatorilor din municipiile Chișinău și Bălți cu energie termică.
În cadrul ședinței, Moldelectrica a anunțat că a testat cu succes funcționarea în regim insular a celor patru linii cu tensiunea de 110 kilovolți de interconectare cu România și au loc discuții pentru a majora capacitatea de curent livrat prin intermediul rețelei europene de energie electrică.
Potrivit responsabililor de la Agenția Rezerve Materiale, rezervele de cărbune sunt asigurate în mărime de 100%, iar cele de păcură sunt completate în limita capacităților de stocare existente.
Amintim că Parlamentul a aprobat instituirea, începând cu 16 decembrie, a stării de urgență, pentru o perioadă de 60 de zile, în legătură cu situația din sectorul energetic.