Cultură

Maria Mocanu și-a marcat aniversarea a 70-a prin lansarea cărții „Ecoul secundei”

Cântecul și poezia s-au împletit armonios într-un eveniment aniversar deosebit: Maria Mocanu a celebrat 70 de ani de la naștere. Cu această ocazie, la Muzeul Național al Literaturii Române, distinsa interpretă, folcloristă, poetă și recent laureată a Premiului Național al Republicii Moldova, a lansat volumul de versuri „Ecoul secundei”.

La eveniment a răsunat o melodie nouă, interpretată de Maria Mocanu pe versurile din cartea „Ecoul secundei". Sunt poezii, spune autoarea, ce au izvorât din sentimente, trăiri și speranțe.

„Îmi pasă de ceea ce se întâmplă în țara mea, îmi pasă de cei din jurul meu. Întotdeauna iau atitudine și îmi pasă de ce se întâmplă în sufletul meu și, în felul acesta, am scris poezii. Le-am scris pe tot parcursul vietii. Am chiar două poezii de când eram studentă, care au rezistat în timp. Temele principale ar fi mama, dragostea, țara, stările mele sufletești”, a relatat Maria Mocanu.

„Sunt foarte uimită de capacitățile doamnei Maria Mocanu, care văzând, analizând și făcând o deducție din ceea ce simte și vede, poate să facă niște lucruri frumoase, imortalizându-le în carte”, a menționat Suzana Popescu, maestru în artă.

Volumul de versuri „Ecoul secundei" a fost o revelație pentru scriitori.

*„Am descoperit în poezia Mariei Mocanu o poetă de o sensibilitate aparte. E o carte în care e adunat tot neamul și ultimul poem de aici spune că această carte este scrisă de ele amândouă, de mama și de vocea aceasta lirică. Cred că e o poetă de descoperit”, a subliniat Maria Șleahtițchi, critic literar.

La eveniment au fost prezenți și prietenii fideli ai Mariei Mocanu și scriitori din România.

„Maria este unul dintre simbolurile sacre și autentice ale Basarabiei, care se regăsește în fiecare dintre discurile și cărțile ei. Am găsit poeme cu care sufletul meu a rezonat”, a spus Florin Bălănescu, scriitor.

Cartea „Ecoul secundei" este consacrată fiicelor dragi ale familiei Mocanu, una dintre ele, Rodica, fiind autoarea fotografiilor artistice ce completează mesajul versurilor din carte. Unele dintre ele au fost expuse în Sala Galbenă a Muzeului Național al Literaturii Române, unde a răsunat în final și îndrăgita melodie „Galbenă gutuie", interpretată de Maria Mocanu împreună cu prietenii săi.

Citește mai mult