Darul de Crăciun - expoziție de ilustrații și gravuri semnate de Alexei Colîbneac, inaugurată la Chișinău
„Darul de Crăciun” este genericul expoziției de ilustrații de carte și gravuri, inaugurată la Muzeul Național al Literaturii Române din Chișinău. Autorul lucrărilor este maestrul Alexei Colîbneac, care a făcut și o donație valoroasă muzeului - o colecție de ilustrații la cărțile pentru copii ale regretatei poete Leonida Lari.
„Am cunoscut marea majoritate a scriitorilor noștri care au lucrat pentru copii: Dumitru Matcovschi, Grigore Vieru, Spiridon Vangheli. Am propus ilustrații anume pentru copii și mulți ani am colaborat cu două reviste: „Alunelul” și revista „Noi”, foarte importante pentru cultura noastră, fiindcă ele ajung și în teritoriu”, a declarat artistul plastic Alexei Colîbneac.
„Maestrul Colîbneac vine și cu o surpriză pentru muzeu, o serie de ilustrații de carte în culori, în acuarelă, guașă, pe tematica cărților Leonidei Lari. Este o donație foarte valoroasă”, a menționat Cezaria Vasilache, șefă de secție la Muzeul Național al Literaturii Române.
Confrații din domeniul artelor plastice îi poartă un respect deosebit maestrului Colîbneac.
„Întotdeauna m-a atras foarte mult opera lui. Admiram orice carte care vedea lumina zilei, fiindcă dumnealui are peste 200 de titluri în care a ilustrat coperta sau ilustrațiile din interior. În toată atingerea de foaie, fie linie, fie tușă, este așa, un semn de aristocrație”, a spus Ion Moraru, artist plastic.
„Ceea ce face mai bine de jumătate de secol Alexei Colîbneac în domeniul artei grafice astăzi nu mai face nimeni. Este un clasic viu de la care trebuie să învățăm nu doar înțelegerea artei, dar și a lumii. Lucrările lui cuceresc prin sinceritate și aleasă măiestrie”, afirmă arhitectul Mihai Orlov.
Valeria Dascăl și-a amintit de prezența lui Alexei Colîbneac la concursul „Lumea în viziunea copiilor”, pe care jurnalista l-a inaugurat decenii în urmă la Televiziunea Națională.
„În cadrul acestui concurs invitam oameni de artă să comenteze desenele copiilor. Domnul Colîbneac recenza fiecare desen cu atâta dragoste de parcă fiecare copil era un viitor Picasso sau Rembrandt și ne convingea că avem atâtea talente, trebuie doar să le valorificăm”, susține jurnalista Valeria Dascăl.
La venerabila vârstă de 81 de ani, Alexei Colîbneac are aceeași încredere în viitorul artei naționale. Maestrul continuă să lucreze la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Chișinău, unde transmite tinerilor experiența, pasiunea și credința sa într-o lume mai frumoasă prin artă.