Protestele nu contenesc în Georgia
Încă o seară de proteste în capitala Georgiei, unde mai multe coloane cu manifestanți s-au întâlnit la sediul Parlamentului din Bulevardul Rustaveli. În centrul capitalei au ajuns procesiuni cu artiști, actori și pictori, precum și lucrătorii din domeniul IT, dar și foști observatori electorali. Forțele de securitate și poliția sunt în număr mare pe Bulevardul Rustaveli, gata să intervină. Principalele revendicări ale manifestanților sunt: organizarea de noi alegeri, atât parlamentare, cât și prezidențiale, precum și eliberarea tuturor celor reținuți la proteste. Anterior, oamenii au agățat pe bradul din piață fotografii ale jurnaliștilor și activiștilor care au fost bătuți în timpul mitingurilor.
Bulevardul Rustaveli este din nou blocat, în pofida frigului și a vântului, mii de oameni au ieșit în stradă. De data aceasta, marșul a unit doi adversari de neîmpăcat: fanii cluburilor de fotbal Real și Barcelona, care și-au uitat nemulțumirile pentru o zi și protestează împreună împotriva autorităților georgiene.
„Se întâmplă la o zi după ce Colegiul Electorilor a ales noul președinte al Georgiei. Protestatarii nu recunosc legitimitatea acestui scrutin și s-au adunat în apropierea Parlamentului pentru a contesta atât alegerea președintelui, cât și cea a parlamentarilor. Manifestanții spun că Mihail Kavelașvili este un fost fotbalist, nu are studii și nu are niciun fel de aptitudini pentru a fi președinte al țării”.
„Protestăm în acest mod ca să le arătăm diplomele noastre, le arătăm partidului „Visul Georgian” că suntem mai demni să fim aleși în calitate de președinte decât Mihail Kavelașvili. Nu este legitim, ei încalcă Constituția Georgiei, protestăm pentru că nu credem că ei au dreptul să aleagă șeful statului, nici nu au dreptul să fie în această clădire”.
„Nu este politician, toată lumea știe că nu are nicio experiență. Cum ar putea participa la negocieri la nivel internațional? Nu are nici măcar o diplomă. Și ei l-au ales, este ridicol, cu adevărat amuzant. Suntem aici, suntem uniți și, de fapt, fără un lider, pentru că este o mișcare cu adevărat populară, o excepție în zilele noastre”, au spus protestatarii.
Președinta demisionară Salome Zurabișvili s-a alăturat protestatarilor în apropierea Palatului Orbeliani. Alături de șefa statului sunt sute de reprezentanți din domeniul culturii și artelor: scriitori, actori, pictori, restauratori, istorici de artă, precum și specialiști din domeniul IT, dar și foști observatori electorali.
Protestatarii au întâmpinat-o pe șefa statului cu aplauze și ovații.
„Sunt alături de voi, sunteți în inima mea. Pentru a avea pace și dreptate în țară este nevoie de noi alegeri. De aceea, suntem aici”, a declarat Salome Zurabișvili.
Salome Zurabișvili, mandatul căreia se încheie oficial pe 16 decembrie, a declarat anterior că este singurul lider legitim al Georgiei și că va rămâne în funcție până va fi ales un parlament legitim și, ulterior, și un președinte legitim. Inaugurarea noului președinte ales, Mihail Kavelașvili, este programată pentru 29 decembrie.