Elevii medaliați la olimpiade internaționale au fost premiați în cadrul Galei Olimpicilor 2024
Elevii care anul acesta au obținut locuri de frunte la concursurile și olimpiadele internaționale au fost premiați în cadrul Galei Olimpicilor. La eveniment au fost premiate performanțele a 39 de elevi și 42 de profesori. Gala organizată de Ministerul Educației a întrunit profesori, membri ai consiliilor olimpice republicane, dar și fruntași de la olimpiadele europene, balcanice și cele internaționale.
Palmaresul din acest an al elevilor este constituit din două medalii de aur, șapte medalii de argint, 23 de medalii de bronz și mai multe mențiuni de onoare. Olimpicii spun că se pregătesc zilnic pentru a obține performanțe.
„Eu am obținut medalie de argint la Olimpiada Balcanică și argint la Olimpiada Internațională la Matematică. Este o pregătire zilnică și important este să nu îți pierzi forma, este mult mai important decât să pierzi mult timp pregătindu-te”, susține Marius Cerlat, olimpic la matematică.
„Viața de olimpic este una în care ai nevoie de calități importante precum perseverența, disciplina, dedicația și nu e ușor. Prin muncă grea obții rezultate bune”, a menționat Alex Secrieru, olimpic.
Darius Graur, olimpic la fizică, a spus că a început „din clasa a 9-a pregătirile pentru olimpiada internațională”.
În cadrul evenimentului, a fost premiată și echipa de robotică a Republicii Moldova care, pentru a patra ediție consecutiv, a revenit acasă cu aur de la Olimpiada mondială de robotică FIRST Global Challenge.
„Nu am avut foarte mult timp pentru această competiție, dar în acest timp restrâns am reușit să obținem rezultate remarcabile. Doar noi ne-am întors cu două medalii de aur de la competiția respectivă”, a spus Mihai Marandici, olimpic la robotică.
„Dacă în anii precedenți veneam cu câte o medalie de aur, anul acesta am reușit să venim cu două, una fiind pentru alianța câștigătoare și pentru inovații în inginerie”, a afirmat Vladimir Corduneanu, olimpic la robotică.
La baza unor discipoli de succes stau mentorii care afirmă că doar munca și perseverența sunt secretul succesului.
„Eu am fost anul acesta doar ca să-i inspir, să le dau niște idei, un pic să pun la îndoială ideile lor. Am fost mai mult să-i încurc, decât să-i ajut. Dar până la urmă i-am ajutat prin faptul că ei și-au îmbunătățit singuri mecanismele”, a declarat mentorul echipei de robotică, Florin Cazac.
Rezultatele elevilor la olimpiadele internaționale de matematică, fizică, chimie și alte discipline nu sunt doar trofee sau medalii, ci dovezi incontestabile ale faptului că excelența poate fi atinsă chiar și în cele mai dificile circumstanțe, susține ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun: „Ați demonstrat că pasiunea pentru cunoaștere și disciplina pot transcende orice obstacol. Voi sunteți mai mult decât olimpici; sunteți modele pentru colegii voștri, pentru comunitățile voastre și pentru societate în ansamblu. Într-o lume în care tentația lucrurilor obținute cu ușurință este omniprezentă, voi sunteți dovada vie că excelența este nu doar posibilă, dar și necesară”.
În acest an, elevii din Republica Moldova au participat la 16 olimpiade și concursuri europene, balcanice și internaționale.