Un apicultor din Republica Moldova va exporta miere în borcane pe piața internațională, grație unei linii de ambalare moderne
De la piața locală, pe piața internațională. Un apicultor din țara noastră va putea exporta miere în borcane datorită unei linii de ambalare modernă. Astfel, tranziția de la vânzarea mierii în vrac la cea în borcane, este un proces care adaugă valoare produsului. Datorită partenerilor externi, apicultorul poate ambala până la 20 de tone de miere în trei zile.
Linia de ambalare automatizată a fost achiziționată prin intermediul Proiectului Competitivitate și Reziliență Rurală în Moldova. Până acum, mierea era ambalată în borcănașe pentru piața locală, însă era un proces de durată.
Vitalie Popa este apicultor de mai bine de 20 de ani. Anual, produce până la 500 de tone de miere. Până acum, o exporta pe piața europeană în vrac. Odată cu montarea liniei de ambalare, bărbatul spune că vor fi create locuri noi de muncă, inclusiv va permite explorarea piețelor noi cu produse cu valoare adăugată.
„Ne punem un scop ca 10-15 la sută din tot volumul în următorii ani să fie în creștere anume în produsul ambalat, deoarece dorim ca mierea din Moldova să fie resimțită la gust și calitate direct de către consumatorul european”, susține apicultorul.
Furnizorii de miere spun că acest an a fost unul problematic din cauza temperaturilor înregistrate în această primăvară.
„Salcâmii când au înflorit a fost cam rece afară și albinele nu prea au avut posibilitate să lucreze, să culeagă nectarul. Au fost din nou temperaturile prea mari și nectarul a fost nu chiar atât de solicitat de albine, pentru că erau căldurile mari”, a afirmat apicultorul Iurie Turtuneanu.
„Pe an, de la o familie undeva 35, 45 de kilograme de miere colectăm. Aceștia doi ani, 2023-2024, au fost la un nivel, a fost secetă, ani problematici”, a menționat apicultorul Victor Ghercavi.
Noua linie de ambalare procurată ajunge la peste 50 de mii de dolari.
„Sectorul apicol este bine cunoscut în Republica Moldova. Cred că este o oportunitate bună de a lucra cu producătorii și exportatorii de miere din Republica Moldova, ca aceste produse să ajungă pe piețele internaționale. Noi lucrăm și cu alți producători pentru a spori cantitatea și vizibilitatea produselor”, a declarat directorul adjunct al USAID, Andrew Segars.
Potrivit datelor statistice, anual, în Republica Moldova, este produsă o cantitate de până la șase mii de tone de miere.