Externe

Corespondență Dan Alexe // Sancțiunile contra Rusiei: stadiul la începutul președinției poloneze a UE

Războiul Rusiei în Ucraina este nejustificat și ilegal, iar dezinformarea acestuia reprezintă o amenințare reală. Într-o rezoluție, deputații europeni au votat joi în favoarea sancțiunilor împotriva instituțiilor mass-media ruse, îmbunătățirea regulilor de verificare a faptelor și respingerea încercărilor Rusiei de a-și justifica războiul de agresiune împotriva Ucrainei. Parlamentul a cerut Comisiei Europene să aplice cu strictețe Legea privind serviciile digitale în încercarea de a contracara recenta relaxare a regulilor de moderare de către marile companii de social media.

Uniunea Europeană a adoptat, în decembrie 2024, un acord privind al 15-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei. Sancțiunile au vizat în special flota fantomă rusă și o serie de companii.

Punctul central al noilor măsuri propuse este o listă neagră a navelor care constituie flota fantomă a tancurilor petroliere rusești folosite pentru a eluda sancțiunile. Pentru Lituania și Letonia, anumite companii abuzează de clauza care le permite să-și extindă, din diverse motive, activitățile în Rusia, în ciuda sancțiunilor.

Astfel, conform unui acord care urmează să expire luna viitoare, rafinăria slovacă Slovnaft, deținută de grupul maghiar MOL, a putut continua să vândă produse petroliere rusești către cehi. Praga a declarat că nu trebuie prelungit acordul pentru mai mult de șase luni, deoarece se pregătește să treacă la o conductă modernizată care va lega Italia de Germania.

Situația s-a schimbat însă, la nivel european, din 1 ianuarie încoace, când Polonia a preluat președinția rotativă a UE, deținută anterior de Ungaria. Polonia și-a arătat deja intenția de a face ca UE să adopte un al 16-lea pachet de sancțiuni mult mai ambițios decât cel anterior, când plutea teama permanentă că acesta arputea fi blocat prin veto de Ungaria lui Viktor Orban.

Transportul petrolului

Al 15-lea pachet de sancțiuni ar trebui să atace și să erodeze sistemul instituit de Rusia pentru a eluda embargoul împotriva produselor sale petroliere. Cheia de boltă a acestui mecanism rusesc de eludare a sancțiunilor este o flotă de transportatori clandestini, care arborează un pavilion non-UE.

Această tehnică permite petrolului rusesc să curgă în continuare în Europa și să finanțeze războiul dus de Kremlin. Numărul tancurilor petroliere care navighează pe sub radarul UE s-a dublat într-un an, potrivit Lloyd 's List Intelligence. Acestea reprezintă aproximativ 10% din flota de tancuri petroliere a lumii.

Potrivit Centrului de Cercetare pentru Energie și Aer Curat (Crea), UE a achiziționat petrol și gaze rusești în valoare de 200 de miliarde de euro de la începutul invaziei încoace.

Una dintre problemele UE a fost până acum disputa privind livrările de produse petroliere rusești. În timp ce UE a interzis majoritatea importurilor de petrol din Rusia în 2022, Cehia, Slovacia și Ungaria au obținut scutiri, neputând găsi alți furnizori.

Dan Alexe

Dan Alexe

Autor

Citește mai mult