La Universitatea Pedagogică din Chișinău au fost lansate două spații multifuncționale de educație plastică și educație tehnologică
Studenții Universității Pedagogice de Stat "Ion Creangă", care învață arte plastice și design se bucură de noi condiții de studii care le facilitează procesul de învățare. Tinerii care se specializează în design vestimentar și animație beneficiază de echipamente moderne, inclusiv mașini de cusut de ultimă generație, calculatoare performante și tablete, instrumente esențiale care le vor susține creativitatea și dezvoltarea profesională. Această investiție subliniază angajamentul instituției de a sprijini noile generații de artiști și designeri.
Studenții care învață design-ul vestimentar pun în practică, în noile ateliere, cunoștințele primite de la profesori în timpul cursului.
Cristina Grajdian este studentă în anul doi la design vestimentar și spune că echipamentul este de mare folos pentru procesul de studiere.
„Avem două ateliere, acesta este unul în care lucrăm și mai avem altul, mai facem lecții la calculator, în mai multe softuri. Avem mașini de cusut noi, avem calculatoare noi, deci lucrul va fi cu mult mai ușor și interesant”.
„Până acum s-au făcut mai puține ore ce ține de softurile în care lucrăm noi, dar de acum înainte vor fi mult mai multe și acest lucru ne va forma ca viitori designeri, nu atât practic, dar și în procesul tehnologic.”
De programul de ajutor beneficiază și studenții de la specialitatea animație. Cristina Lica este în primul an de studiu și este entuziasmată de noile echipamente. Învățarea interactivă îi permite să-și dezvolte abilitățile pentru viitoarea profesie, iar noile tehnologii o ajută să creeze lucrări captivante.
„Sunt multe table, sunt multe calculatoare și chiar dacă este o sală ocupată, oricând putem să ne ducem în altă sală. Sunt foarte multe calculatoare la care putem să lucrăm, foarte comod și foarte liber și foarte avantajos”.
„Suntem anul 3, animație și în mare parte ne ocupăm de diploma noastră, care va fi un film animat de scurtmetraj și sperăm că o să ne iasă bine, o să avem rezultate mari”.
Digitalizarea procesului creativ este și pe placul profesorilor, nu doar al studenților.
Acum putem să lucrăm și să facem modele mult mai rapid și artistice, în primul rând, pentru că aceasta este scopul facultății noastre, să educăm latura artistică și latura tehnică, respectiv noi ne stăruim să digitalizăm orice specialitate, să o aducem la cerințele actuale”, spune Natalia Sajin.
„Proiectul ne-a susținut cu peste 60 de calculatoare performante, pentru proiectare digitală a vestimentației, proiectare design-ului interior, design-ului grafic, peste zece table interactive pentru procesul de studii, dotări cu mobilier performant și diferite utilaje pentru procesul artistic de prelucrare a materialelor , sobă de ars, cuptor de ars ceramică, diferite utilaje pentru modelarea artistică a costumului, mașini de cusut și alte utilaje pentru procesul de studii”, a spus decanul facultății de arte plastice și design, An Simac.
Facultatea de Arte Plastice și Design a fost modernizată în cadrul proiectului „Învățământul Superior din Moldova", implementat de Ministerul Educației și Cercetării cu sprijinul Băncii Mondiale. La această facultate studiază aproximativ 530 de studenți.